Hoog tijd voor een paar belangrijke updates
Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat we onze naam veranderden van Outsourcing Hub naar iSourcing Hub. Ons B2B-matchingplatform is flink verbreed en er zijn tal van nieuwe functionaliteiten toegevoegd. We zitten nog in een soort ‘transitiefase’, waarbij we stap voor stap steeds meer thema’s vullen. Ondank COVID-19 groeien we zo hard, dat het updaten van documentatie er soms bij inschiet. Hoog tijd dus voor een paar updates!
Blog door CEO/Founder Henk Pater
Met de komst van de Custom Search is het hoog tijd voor een update van het document dat uitlegt hoe en wanneer je iSourcing Hub kan inzetten. Tot nu toe verwezen we vaak naar deze uitleg, die gebaseerd is op de Standard Search. Maar bij zowel het real-time matchen als de online interactie werkt de Custom Search nét even anders.
Het proces: match fase en interactieve fase
De Standard Search is – het woord zegt het al – meer gestandaardiseerd met een vaste set matchcriteria en een of twee gedefinieerde online interacties. Bij de Custom Search is alles te customizen, van extra criteria tot online interactieve rondes. Bovendien is de Standard Search meer gericht op IT-outsourcing en managed services, terwijl de Custom Search voor vrijwel ieder vraagstuk geschikt is.
Los van deze verschillen, zien we allerlei interessante ontwikkelingen op het gebied van sourcing en selectie, inkoop, contract- en leveranciersmanagement, en laat nieuw onderzoek zien hoe belangrijk het is de markt vroegtijdig te betrekken (lees ook mijn blog over Early Supplier Involvement). Het onderschrijft dat ons platform niet alleen de huidige manier van werken ondersteunt, maar ook een nieuwe, slimmere manier van werken faciliteert en zelfs stimuleert.
In deze nieuwe uitleg (PDF) hebben we geprobeerd de mogelijkheden en voordelen uiteen te zetten.
De ‘vulling’ c.q. ‘volwassenheid’ van thema’s
Met de Custom Search matchen we vraag en aanbod op al bijna 200 thema’s. Al die thema’s krijgen we niet van de een op de andere dag gevuld. In deze transitiefase is het ene thema al volwassen; goed gevuld met relevante leveranciers/oplossingen, thema-specifieke criteria en vragen, en de benodigde data om real-time te kunnen matchen. Je kunt dan direct aan de gang. Bij andere nog niet goed gevulde thema’s kan er wat voorbereidend werk nodig zijn.
Daarom vragen we de zoekende partij een intakeformulier in te vullen. Bestaat het thema nog niet, of is het thema nog onvoldoende volwassen (lees: nog niet volledig qua leveranciers/oplossingen, criteria/vragen en data), dan zorgen wij binnen een tot twee weken dat het thema goed wordt gevuld.
Dat doen we met hulp van marktanalisten en op een goed doordachte wijze, waarbij nieuwe researched providers pas worden uitgenodigd deel te nemen als dat echt nodig is. En waarbij reeds aangesloten leveranciers pas worden pas verzocht (middels een ‘porretje’) extra data in te vullen als dat echt nodig is.
Met iedere search die daarna volgt, wordt het thema volwassener. De kunst is daarbij natuurlijk dat ieder thema een op zichzelf staand ‘hubje’ wordt, met voldoende aanbod en voldoende vraag (lees: searches). Daarom vermelden we via onze website en LinkedIn op welke thema’s searches plaatsvinden en welke thema’s nu goed gevuld zijn of worden.
Aanpassingen van abonnementen en Pricing Plans
Nu ons platform steeds breder en frequenter inzetbaar wordt, en er flink wat nieuwe functionaliteiten en verbetering live staan, is het ook tijd voor een update van de pricing plans, te beginnen met die van de leveranciers. Later dit jaar zullen ook de abonnementen voor (eind)klanten en consultants aangepast en uitgebreid worden.
No worries, we gaan de prijzen niet significant verhogen; we willen ons platform voor iedereen toegankelijk houden. De focus ligt op meer flexibiliteit via bijvoorbeeld add-ons, waarmee gebruikers extra support kunnen afnemen, of een (extra) Knowledge Partner-rol kunnen vervullen. Voor leveranciers wordt het ook mogelijk een add-on te kopen met extra thema’s (Domains) of een extra etalage (Specific Overview).
Specific Overviews nu ook beschikbaar binnen Custom Search
Een belangrijke wijziging die al deels live staat betreft de hiervoor genoemde etalage (Specific Overview). Dit zijn overzichten met gedetailleerde informatie (tekst, links, downloads, referenties, etc.) die worden getoond na een match.
Tot voor kort was een Specific Overview alleen beschikbaar binnen de Standard Search (en 1-op-1 gekoppeld met een zogenaamd Search Profile). Welke Search Profiles matchen, en dus welke Specific Overviews moeten worden getoond, wordt berekend op basis van de matchcriteria die leveranciers invoeren in een of meerdere Search Profiles.
Vanaf nu kunnen leveranciers de Specific Overviews ook koppelen aan thema’s (Domains), zodat ze beschikbaar zijn binnen de Custom Search. We geven de leveranciers nu eerst wat tijd om dat te doen. Daarna zullen klanten en consultants de Specific Overviews per leverancier kunnen bekijken (zie afbeelding). Deze setup is ook de basis om in de nabije toekomst leveranciers in staat te stellen te verwijzen naar externe data, bijvoorbeeld onderzoek van marktanalisten.
Meer beeldmateriaal: onboarding en tutorial video’s
Oké, oké, ons systeem werkt goed en wordt steeds beter, maar de user interface kan op sommige punten wel wat vriendelijker of intuïtiever. Omdat het systeem nog zo in ontwikkeling is, is het in deze fase nog niet handig om alle schermen qua UI/UX te optimaliseren.
In plaats daarvan werken we met extra uitleg op het scherm zelf (vaak via het (i)-symbool of tekst aan de rechterzijde) en publiceren we feature artikelen. We doen ook nog veel online calls/support, waarbij we steeds vaker het zelfde verhaal vertellen. Leuk, maar niet heel schaalbaar. Video’s zijn ook leuk, meer schaalbaar, laagdrempelig en voor nu een prima oplossing.
De eerste video’s worden nu gemaakt. Een van de eerste video’s die bijna klaar is, gaat over het ‘porretje’, waarover ik vorige maand al blogde en waarvoor we ook een feature artikel hebben gepubliceerd. Nog work in progress, maar we zijn heel benieuwd naar wat eerste feedback:
- Bekijk de video over het ‘porretje’
- Geef je feedback (kost je minder dan 1 minuut, dank!)

Blog door Henk Pater, CEO / Founder van iSourcing Hub
Ben je getriggerd door mijn verhaal, wil je meebouwen aan iSourcing Hub of wil je met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact op via henk.pater@isourcinghub.nl of 085 – 773 16 00. Je kunt ook direct een afspraak inplannen.