Per 1 juli 2024 worden de prijzen verhoogd. Vraag uiterlijk 30 juni een offerte op, en sluit uiterlijk 15 juli een contract met behoud van de huidige prijsstelling voor 1 of 2 jaar.

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Supply Value is een van de Knowledge Partners bij iSourcing Hub en doet dit jaar onderzoek naar de inkooptrends van 2024. Het onderzoek wordt al sinds 2010 uitgevoerd en geeft inzichten in de belangrijkste prioriteiten van inkoopprofessionals. Jeroen Arentsen, Consultant bij Supply Value, vertelt in deze blog meer over de doelstellingen van het onderzoek en de resultaten in de afgelopen jaren. Naast zijn werk als consultant is Jeroen PhD-kandidaat bij de Universiteit Twente waar hij onderzoek doet naar Early Supplier Involvement en het vroegtijdig betrekken van inkoop bij innovatie en productontwikkeling. In deze blog deelt hij zijn belangrijkste inzichten.

Laatst bijgewerkt: 9 november 2023

Leestijd: 4 minuten

Gastblog door Supply Value (Knowledge Partner op het thema IT Procurement)

Inkoper?

Direct het inkooptrendsonderzoek invullen? Het kost je slechts een paar minuten! Ga naar: Inkooptrends 2024 Survey (surveymonkey.com)

Het Inkooptrendsonderzoek

Met het jaarlijkse inkooptrendsonderzoek van Supply Value worden inkoopprofessionals gevraagd naar de belangrijkste thema’s voor 2024. Contractmanagement, partnerschap aangaan met leverancier(s) en inkoopprocessen alignen met business en strategie waren de vorige keer de top drie trends. Er zaten grote verschillen in de trends per branche, zo was met name duurzaamheid belangrijk binnen de overheidssector, terwijl inzicht in de toeleveringsketen een belangrijk thema was binnen de industrie. De afgelopen 10 jaar is het inkoopvakgebied veranderd. Het wordt duidelijk dat inkoop aan het ontwikkelen is naar een strategische functie. De laagste prijs staat niet langer centraal en inkopen op basis van waarde wordt steeds belangrijker. Dit zien we bijvoorbeeld aan thema’s als innovatiegericht en duurzaam inkopen, die de afgelopen jaren steeds prominenter genoemd worden. Ook vanuit de business wordt inkoop steeds meer als strategisch toegevoegde waarde gezien. Afgelopen jaar heeft Artificial Intelligence (AI) met de introductie van ChatGPT een definitieve doorbraak gehad. De inzet van industrie 4.0 aanverwante technieken is nooit tot de top 10 gekomen, maar dat kan dit jaar wel eens anders zijn.

Het onderzoek staat nog open tot en met 17 november. Invullen kan via de volgende link: Inkooptrends 2024 Survey (surveymonkey.com)

 

Early Supplier Involvement

Early Supplier Involvement, ofwel het vroegtijdig betrekken van leveranciers, is de vorige keer op plaats 8 geëindigd. In de praktijk zien we dat inkopers vaak nog terughoudend zijn om hun leveranciers te betrekken. Met name in de publieke sector wordt vaak gedacht dat dit niet mogelijk is vanwege wet- en regelgeving. De publieke sector heeft inderdaad te maken met strikte wet- en regelgeving, maar het is wel degelijk mogelijk om leveranciers informeel of formeel te betrekken. Het onderzoek van Jeroen heeft aangetoond dat het toepassen van een marktconsultatie bij ICT-aanbestedingen leidt tot een beter resultaat zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie. Met name onder invloed van technologische onzekerheid heeft het toepassen van een marktconsultatie meerwaarde. Een interactieve marktconsultatie levert hier de meeste voordelen op.

Meer informatie over Early Supplier Involvement en de resultaten van het onderzoek is hier te vinden: Early Supplier Involvement: eerder, (dus) sneller en beter! – iSourcing Hub

 

PhD onderzoek naar de betrokkenheid van inkoop

Recent is Jeroen gestart als PhD kandidaat aan de Universiteit Twente, waar hij onderzoek doet naar de vroegtijdige betrokkenheid van inkoop in de private sector. Inkoop heeft een belangrijke rol in het managen van de leveranciers en de afstemming op de bedrijfsstrategie. Met name bij nieuwe productontwikkeling kan het voordelig zijn om inkoop vroegtijdig te betrekken omdat een nieuwe oplossing zo kan worden afgestemd met de mogelijkheden van de leveranciersmarkt. Voor zijn onderzoek is Jeroen op zoek naar inzichten uit de praktijk. Je kan met hem contact opnemen via mail: j.arentsen@supplyvalue.nl, telefonisch: 06-15101062 of LinkedIn via https://www.linkedin.com/in/jeroen-arentsen/

 

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Supply Value. Supply Value is Knowledge Partner van iSourcing Hub op het thema IT Procurement. Knowledge Partners zijn op iSourcing Hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

Knowledge Partner Blog

Keuzehulp bij cloudstress – Hoe kom je tot een juiste migratiestrategie?

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.