iSourcing Hub LIVE! #4 gemist? Bekijk de opname van dit event en vorige iSourcing Hub LIVE! events hier.

In 5 stappen een toekomstbestendige datamanagementstrategie

Als organisatie genereer je data die vanwege wet- en regelgeving voor een langere periode bewaard dienen te worden. De toenemende mate van grote hoeveelheden data kan zorgen voor een uitdaging in het organiseren en structureren van de data om dit op een efficiënte en kostentechnisch voordelige manier slim op te slaan. Daarnaast heb je te maken met een groeiende dreiging van cybercriminaliteit waardoor je jezelf de vraag kunt stellen of je data veilig staat opgeslagen. En in het geval van een calamiteit, heb je dan een back-up van je data?

 

Laatst bijgewerkt: 21 juli 2020

Leestijd: 3 minuten

Gastblog geschreven door Laura Reijm, Manager Marketing Commerce bij Damecon (Knowledge Partner iSourcing Hub op het thema Data Storage). 

Eerst even voorstellen… Damecon biedt totale ontzorging door een unieke set aan IT- en clouddiensten met een voor ons vanzelfsprekende klantgerichtheid en betrokkenheid. Damecon’s data-centrische infrastructuur maakt het mogelijk data en applicaties van de klant te verplaatsen naar locaties die voor hem het meest efficiënt zijn. Bovendien biedt Damecon de klant een snelle en veilige omgeving met hoge beschikbaarheid en garanties. Zo kan de klant zich focussen op haar core business en de ontwikkeling van eigen bedrijfsprocessen.

Damecon heeft een eigen Cloud Exchange inclusief integratie met publieke diensten zoals Azure, AWS en Google. Hiermee garandeert Damecon data- en applicatie-operabiliteit. Ook beheert en beveiligt Damecon deze onderdelen. Zo heeft de klant maar één aanspreekpunt en dat is Damecon. Met onze hybride- en multicloud strategie en een eigen Damecon Managed Cloud helpen en adviseren we organisaties in hun transitie naar de cloud. Damecon is Knowledge Partner van iSourcing Hub voor het thema Data Storage.

De eerste stap richting datamanagement is het identificeren van je data om deze vervolgens op de juiste wijze en plaats op te slaan die past bij jouw organisatie. Dit kan betekenen dat een deel van je data extra beveiligd dient te worden en een ander deel van de data op een goedkopere opslagomgeving kan worden geplaatst, omdat het niet gebruikt wordt maar wel bewaard dient te worden. Zo zorg je ervoor dat je data de juiste beveiliging heeft en op een kostenefficiënte wijze op de juiste locatie staat opgeslagen.

Welke datamanagementstrategie past bij jouw organisatie?

Bij het opslaan en bewaren van data stelt elke organisatie verschillende eisen voor de snelheid van herstel van de data, de maximale hoeveelheid aan dataverlies en de bewaartermijn van data. Deze eisen zijn bepalend voor de uiteindelijke keuze voor de back-up, archivering en business continuity / disaster recovery dienstverlening. Belangrijke vragen om je datastrategie te kunnen bepalen zijn:

 • Back-up: hoe vaak wil je een back-up, met het oog op restore en recovery?
 • Archivering: hoe lang wil je de data bewaren, met het oog op wet- en regelgeving?
 • Disaster Recovery: hoe snel dient de data weer online te zijn en hoeveel data wil je maximaal verliezen?
 • Business Continuity: hoe lang mag mijn productieomgeving niet beschikbaar zijn?

5 stappen voor het bereiken van een toekomstbestendige datastrategie

 1. Wat wil je bereiken?

Data wordt ook wel het nieuwe goud genoemd. Het is dan ook mogelijk om data voor je te laten werken om bijvoorbeeld inzichten te behalen. Maar voordat je daar mee aan de slag gaat, is het belangrijk om je doelstellingen als organisatie te bepalen.

 1. Analyseer en identificeer data

Na het vaststellen van je doelstellingen ga je kijken welke data je hebt en waar deze data staat. Tijdens het analyseren van de data kun je vragen stellen als: waar wordt welke data voor gebruikt?; wie heeft er toegang tot welke data?; wat is de verwachte groei van de data?; wat zijn de eigenschappen van de data? Alle data in een organisatie dient geanalyseerd en geïdentificeerd te worden, omdat informatie in de basis altijd beschikbaar dient te zijn voor medewerkers en applicaties.

 1. Ontwikkel een datastrategie

Zodra de doelstellingen duidelijk zijn en je inzicht hebt in je data, kun je de datastrategie opstellen en kan gezocht worden naar de meest passende dataopslag en managementinvulling. Met een goede datastrategie kun je niet alleen meer waarde halen uit data, maar krijg je ook meer inzicht en controle op je kosten.

 1. Consolideer en centraliseer schaalbare storage omgevingen

Wanneer je alle stappen hebt genomen en je je datastrategie hebt bepaald, kan deze worden geïmplementeerd. De daarbij behorende storage- en cloudarchitectuur wordt geïmplementeerd en de data wordt opgeslagen op de aangewezen storagelocaties (tiers). Daarbij worden verschillende typen storage gehanteerd, zoals snelle en hoogbeschikbare storage voor bedrijfskritische transsectionele processen, minder snelle storage voor bestanden en minder kritische processen en tot slot cloud storage voor back-up, archivering en disaster recovery.

 1. Automatiseer, verplaats en beheer data met intelligente software

Als de datastrategie is uitgevoerd en de data optimaal is verdeeld over de nieuwe storage-infrastructuur, is het tijd voor de laatste stap. Het beheren en managen van de omgeving en het bewaken van je datastrategie. Hierdoor behoud je overzicht op je omgeving, blijf je wendbaar voor de toekomst en ben je in controle van de kosten.

Voordelen van een datamanagementstrategie

Een toekomstbestendige datastrategie heeft verschillende voordelen voor je organisatie. Een toekomstbestendige datamanagementstrategie betekent voor veel bedrijven een schaalbare dataopslagoplossing waarbij je gebruik kunt maken van de voordelen van multi en hybride cloud.

 • Data-inzichten die je organisatie helpen groeien: door data te structureren en organiseren, weet je over welke data je beschikt en kun je deze functioneel inzetten om bedrijfsprocessen te verbeteren of strategisch mee te kunnen sturen.
 • Weet waar je data staat opgeslagen: je bent voorbereid op de vraag “Waar staat je data opgeslagen?” Je weet namelijk precies op welke locaties je data zich bevinden.
 • Controle over de kosten: je hebt inzichtelijk wat je maandelijkse kosten zullen bedragen voor de dataopslag.
Damecon - Knowledge Partner

Deze gastblog is verzorgd door Laura Reijm, Manager Marketing and Commerce bij Damecon. Damecon is Knowledge Partner van iSourcing Hub op het thema Data Storage. Knowledge Partners zijn op iSourcing Hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library-vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

Knowledge Partner Blog

Keuzehulp bij cloudstress – Hoe kom je tot een juiste migratiestrategie?

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.