Per 1 juli 2024 worden de prijzen verhoogd. Vraag uiterlijk 30 juni een offerte op, en sluit uiterlijk 15 juli een contract met behoud van de huidige prijsstelling voor 1 of 2 jaar.

Hoe kies je de juiste partner voor Big Data en/of Analytics?

Hoe je het ook noemt – big data, analytics, BI, data-gedreven worden, etc. – je ontkomt er niet aan: “data is het nieuwe goud”. We zien dat allerlei soorten bedrijven de benefits zien van werken met data. Financiële dienstverleners en (e-)retailers gebruiken al jaren data om fraude en andere risico’s te detecteren en voorkomen. In marketing- en sales-afdelingen wordt data ingezet om kansen te ontdekken en verzilveren. Ook in de productie en logistiek is data niet meer weg te denken. Middels bijvoorbeeld IoT devices worden hier enorme hoeveelheden data gegenereerd die leiden tot efficiëntere productie en compleet nieuwe businessmodellen. Kortom, in elke sector worden kansen ontdekt om waarde uit data te halen.

Laatst bijgewerkt: 8 juli 2019

Leestijd: 5 minuten

Blog door Niek van de Crommert, Manager Business Development bij Valid (Knowledge Partner iSourcing Hub, Big Data & Analytics). Deze blog is eerder gepubliceerd via onze OutsourcingHub-website. Per mei 2020 zijn al onze activiteiten samengevoegd via iSourcinghub.nl

Ben je op zoek naar de juiste partner in (big- of small) data of analytics, dan loop je al snel tegen verschillende uitdagingen aan. Van technologische of organisatorische aard. Want hoe weet je waar je precies op moet letten en hoe herken je de juiste partner? Valid vertelt je er graag meer over.

Mocht je Valid nog niet (goed) kennen, eerst een korte achtergrond. Bij Valid geloven wij in de onbegrensde mogelijkheden van data. De passie om waarde uit data te halen is wat ons drijft. Wij helpen onze klanten te transformeren naar een digital business. Door mensen, things en applicaties met elkaar te verbinden. Dit doen we voor organisaties zoals Boon Edam (zie case), Freo (zie case), RNHB, Vesteda, Waterschap Aa en Maas…

Onze kracht zit ‘m vooral in de combinatie van verschillende, convergerende disciplines: Innovatieve Applicaties, Business Intelligence en Data Science. We zijn ook gewend om de oplossingen te beheren die we helpen bedenken en bouwen. Onze klanten zitten dus niet met de gebakken peren van een onbeheersbaar project.

Big Data & Analytics Knowledge Partner iSourcing Hub

We hebben ons onlangs aangesloten op iSourcing Hub, waarbij we onder andere het thema Big Data & Analytics hebben ‘geadopteerd’. Dat betekent dat we slimme vragen op het gebied van data toevoegen aan de Public Library, een bibliotheek waar iedereen met een IT-vraagstuk gebruik van kan maken.

De reden dat we ons aangesloten hebben bij iSourcing Hub is tweeledig: enerzijds willen we graag dat iedereen weet dat we actief zijn in het Big Data & Analytics domein. Anderzijds vinden we het belangrijk dat jij als ‘zoekende partij’ een keuze maakt voor een partner, gebaseerd op de juiste criteria. En daar helpen we je graag bij. Met behulp van de slimme vragen uit de Library kun jij de juiste keuze maken tussen alle partijenop het gebied van Big Data & Analytics. Zo kom je altijd uit bij de partner die het best bij je past: soms zullen wij dat zijn, en soms een ander.

Belangrijke vragen rondom Big Data & Analytics

In een data-gerelateerd-traject zijn de eerste vragen, je basale criteria, misschien wel de belangrijkste. Je hebt een aantal eisen en wensen waarmee je marktonderzoek doet en tot een long- of shortlist komt. Ben je relatief nieuw in dit werkveld, dan kan het lastig zijn om de juiste vragen te formuleren. We merken regelmatig dat belangrijke aspecten in de eerste selectie niet aan de orde komen of dat potentiële klanten er überhaupt niet naar vragen. Hartstikke zonde!

Als kennispartner van iSourcingHub is het ons doel om je te helpen in deze zoektocht. We hebben een aantal vragen opgesteld die je mee kunt nemen in je selectie naar de juiste data-partner. Hieronder een paar voorbeelden:

Ik heb ondersteuning nodig bij het opzetten van een (nieuw) datawarehouse. Hoe begin ik?

Een traditionele benadering is om requirements te verzamelen en om dan te zoeken naar oplossingen die hier aan voldoen. Als je zo van start gaat, ontstaat er een risico van gebrek aan sterke link tussen de business-strategie en jouw data-initiatieven. Het is sterk aan te bevelen om met een “project start architecture” te beginnen waarin jouw bedrijfsvisie en -strategie vertaald wordt naar een duidelijke data-architectuur.

Op welke vlakken van Analytics heb je ervaring?

Analytics wordt vaak onderverdeeld in vier subgebieden:

  • ‘Descriptive analytics’ maakt gebruik van data om de huidige situatie te beschrijven (wat is er gebeurd)
  • ‘Diagnostigc analytics’ kijkt naar de oorzaak (waarom is het gebeurd)
  • ‘Predictive analytics’ probeert de toekomst te voorspellen (wat gaat er gebeuren)
  • ‘Prescriptive analytics’ gaat om het nemen van de beste beslissingen (hoe zorgen we er voor dat het gebeurd)

Deze vraag is belangrijk omdat deze verschillende vormen van analytics elk hun eigen kennis en ervaring vereisen. Voor ‘descriptive analytics’ maken we doorgaans gebruik van BI en statistiek. ‘Diagnostic analytics’ leunt sterk op statistische expertise. Voor ‘predictive analytics’ maken we veelal gebruik van statistiek en machine learning. Het subgebied ‘prescriptive analytics’ leunt sterk algoritmes en mathematische optimalisatie.

Hoe garandeer je dat mijn data veilig is in ‘the cloud’?

Een cloud service provider implementeert een groot aantal maatregelen die er voor zorgen dat die dienst die je vanuit de cloud afneemt veilig is. Onafhankelijke instanties geven cloud service providers certificering wanneer blijkt dat hun cloud diensten ook daadwerkelijk veilig zijn. Een goede cloud service providers kijkt echter verder, en zorgt er samen met de klant voor dat ook aan hun kant alles veilig wordt opgezet en ingeregeld.

Misschien ben je benieuwd wat er gebeurt als je dit soort vragen níet stelt. Daar kunnen we je wel een en ander over vertellen. Veel liever vertellen we je natuurlijk hoe het wél goed gaat. Voorbeelden daarvan vindt je bijvoorbeeld onder onze referenties.

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Niek van de Crommert, manager Business Development bij Valid
Valid is iSourcing Hub Knowledge Partner op het thema Big Data & Analytics. Knowledge Partners zijn op de hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.