Per 1 juli 2024 worden de prijzen verhoogd. Vraag uiterlijk 30 juni een offerte op, en sluit uiterlijk 15 juli een contract met behoud van de huidige prijsstelling voor 1 of 2 jaar.

Hybride cloud-oplossing een zoektocht? Niet met deze acht handvatten!

De zoektocht naar de juiste hybride cloud-oplossing en cloudpartner voor je organisatie gaat niet over één nacht ijs. Je wilt de schaalbaarheid en lage kosten van de public cloud van grote internationale spelers, zoals Microsoft of Amazon, gecombineerd met een private cloud waar jouw bedrijfskritische applicaties en data veilig beschikbaar zijn. Misschien heb je ook nog hardware binnen je bedrijfsmuren staan die je wilt behouden of juist ergens anders wilt onderbrengen en laten beheren. Dat kan in de hybride cloud. Maar hoe realiseer je de ideale cloud-omgeving voor je organisatie en waarop selecteer je de cloudpartner die je hier optimaal bij van dienst kan zijn? In dit blog geven we je acht handvatten.

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2022

Leestijd: 5 minuten

Gastblog door Ewald Lucas, Business Development Manager bij Previder (Knowledge Partner op Hybrid Cloud)

1. Een advies is niet voldoende

Er zijn een heleboel partijen die naar je wensen luisteren, je huidige IT-omgeving onder de loep nemen en op basis daarvan jou van advies voorzien over waar welke applicaties landen, waar welke data komt te staan en wie hier toegang tot heeft. Maar wie gaat het vervolgens voor je bouwen en beheren? Let er goed op of je cloudpartner alle expertise in huis heeft om je niet alleen van advies te voorzien, maar ook de kunde heeft om dit te bouwen en desgewenst ook te beheren.

2. Hoeveel controle wil jij?

Het is goed om na te denken over hoeveel controle je wilt houden op je hybride cloud-omgeving. Misschien heb je nog hardware binnen de muren van je organisatie waar bijvoorbeeld bedrijfskritische legacy software op draait. Er zal vast een reden voor zijn dat je hier graag nog controle over houdt. Let daarom goed op of je cloudpartner jou de mate van controle kan bieden die jij wenst. Alle vormen en combinaties van public cloud, private cloud, on-premise, colocatie en ook de mate waarin je dit zelf wel of niet wenst te beheren, moeten bespreekbaar zijn.

3. Voorkom een kastje-naar-de-muur-situatie

Hoe meer partijen er betrokken zijn bij het vormen van jouw hybride cloud-omgeving, hoe meer partijen naar elkaar kunnen wijzen als er iets niet goed gaat of als er aan een bepaalde behoefte niet voldaan wordt. Houd het daarom overzichtelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Eén aanspreekpunt dat de volledige verantwoordelijkheid pakt voor jouw hybride omgeving, is geen vreemde eis.

4. Let op de juiste certificeringen en garanties

Wanneer jouw hybride omgeving klaar is, ga je er ook vanuit dat je applicaties en data in vertrouwde handen en veilig zijn. Jij bent als organisatie verantwoordelijk voor het voldoen aan wet- en regelgevingen op het gebied van privacy. Kijk daarom goed naar de certificeringen van je cloudpartner en of deze nog geldig zijn. In welk datacenter staat jouw privacygevoelige data en kan je cloudpartner aantonen dat zij aan jouw beveiligingseisen voldoen? Denk daarbij onder andere aan de ISO 27017- en ISO 27018-certificering of het beschikbaar hebben van een SOC2 Assurance rapport. En is deze cloudpartner aangesloten bij brancheorganisaties, zoals de Dutch Cloud Community, zodat je gegarandeerd bent van professionaliteit, kwaliteit en transparantie? Kijk daarnaast naar de beschikbaarheidsgaranties die jouw partner geeft en let specifiek op uitwijk- en backup-mogelijkheden. Wat gebeurt er in het geval van een calamiteit? Is er een plan? Wees voorbereid op alle scenario’s.

5. Groene doelstellingen

Je hybride cloud-omgeving kan bijdragen aan het behalen van de groene doelstellingen van je organisatie. Datacenters hebben wereldwijd niet bepaald een groen imago, maar de juiste cloudaanbieder is met innovatieve technieken wel zo groen mogelijk. Denk aan het gebruik van 100% (donker)groene stroom, het koelen met behulp van buitenlucht en hergebruik van warmte die vrijkomt in het datacenter. Dit zijn kostbare technieken die je niet snel in een eigen datacenter toepast, maar waar een cloudpartner wél in kan voorzien. Outsourcen is dan duurzamer. Let daarbij ook op de certificeringen van je cloudpartner die te maken hebben met duurzaamheid, zoals ISO 14001 of BREAAM, en de aanwezigheid van een goed MVO-beleid.

6. Zorg ervoor dat de kosten helder zijn

Heldere afspraken met je cloudpartner rondom de kosten van je hybride IT-omgeving, zijn ontzettend belangrijk. Denk daarbij niet alleen aan het ontwerpen, bouwen en beheren van je hybride cloud, maar ook aan ontwikkelingen in de toekomst. Wat gebeurt er wanneer je extra storage- of servercapaciteit nodig hebt? Er gebruikers toegevoegd moeten worden? Er updates of upgrades nodig zijn? Vraag om helderheid en kijk uit voor verborgen kosten, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Zoek een cloudpartner die hierin proactief is en periodiek met je om tafel gaat over de meest optimale kosteninrichting voor jouw organisatie.

7. Let op keuzevrijheid en voorkom een vendor lock-in

Kies voor een cloudpartner die geen baat heeft bij het adviseren van één leverancier. Zorg ervoor dat je uitgebreide keuze hebt uit best of breed-oplossingen, zodat er een hybride cloud-omgeving gerealiseerd kan worden die het beste bij je organisatie past. Bovendien heb je op die manier ook de mogelijkheid om, wanneer nodig, op termijn andere keuzes te maken binnen je hybride cloud-omgeving. Voorkom die vendor lock-in die jou, ook in de toekomst, in de houdgreep neemt.

8. Een partnerschap gebaseerd op vertrouwen

Wanneer je een cloudpartner vindt die alle genoemde punten kan afvinken, is het belangrijk te bouwen aan een langetermijnrelatie die gebaseerd is op vertrouwen. Voelt het contact met deze partij goed? Komen ze betrokken over? Zijn ze financieel stabiel? Is er op alle vlakken voldoende kennis in huis? Zijn ze proactief en eerlijk in wat ze jou kunnen bieden en transparant over de kosten?

Even voorstellen

Op zoek naar een IT-specialist die jouw organisatie in alle opzichten verder kan helpen? Maak kennis met Previder. Samen met ruim 300 IT-specialisten en vanuit onze eigen duurzame, carrier-neutrale datacenters in West- en Oost-Nederland leveren we het gehele IT-fundament voor organisaties. Van digitale werkplekken tot aan het managen van complexe cloudomgevingen. We zijn bovendien strategisch partner en kennisleverancier. Wij weten de juiste IT-specialist op de juiste plek te zetten en staan 24/7 klaar om jouw organisatie te helpen met IT-vragen.

Onze medewerkers maken het verschil. Pure specialisten. Niet verstopt achter procedures, maar een dedicated en gepassioneerd team dat uitdagingen snel omzet in een gedegen oplossing. Daarna nemen we graag het beheer op ons om optimaal te ondersteunen. We adviseren, bouwen en beheren. Omdat het een niet zonder het ander kan. Dát is de ‘Personal Touch’.

Aan de slag met de hybride cloud
Na het lezen van deze acht handvatten, heb je wellicht een solide basis en de energie om effectief aan de slag te gaan met jouw hybride cloud-omgeving. Fijn! Previder helpt jou hier graag bij. Samen met ruim 300 IT-specialisten en vanuit onze eigen Nederlandse TIER3+ datacenters in West- en Oost-Nederland, leveren we het gehele IT-fundament voor organisaties. Previder is carrier- en cloudneutraal en zorgt ervoor dat je binnen onze infrastructuren meerdere technologieën kunt koppelen, zoals de public clouds van Microsoft Azure en Amazon. Als betrokken en strategisch partner adviseren, bouwen én beheren we. Omdat het een niet zonder het ander kan. Dát is de ‘Personal Touch’.

Meer informatie?
> Ga naar onze website
> Download de whitepaper ‘Roadmap naar de cloud
> Download de checklist ‘Waar moet je op letten bij het kiezen van een cloudaanbieder?

Previder

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Ewald Lucas, Business Development Manager bij Previder

Previder is iSourcing Hub Knowledge Partner op het thema Hybrid CloudKnowledge Partners zijn op hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.