Lancering nieuw thema op iSourcing Hub: Sustainability & ESG

Vanaf deze maand is er een nieuw thema beschikbaar waarop vraag en aanbod gekoppeld kan worden via iSourcing Hub, het B2B online matching platform voor de IT-sector. Voor het thema Sustainability & ESG wordt niet alleen het aanbod (in vorm relevante IT-dienstverleners en oplossingen) in kaart gebracht – samen met drie Knowledge Partners (Greenaumatic, NEG IT Solutions en SNEW) wordt het platform ook direct gevuld met allerlei handige selectiecriteria, vragen en content.

Laatst bijgewerkt: 22 december 2021

Leestijd: 4 minuten

Greenwashing?!

Meedoen op of meepraten over onderwerpen als Sustainability en ESG (Environmental, Social en Governance) zonder beticht te worden van ‘greenwashing’ of meeliften op een hype – dat vonden we bij iSourcing Hub wel een dingetje… Dus waren we eerst nog wat in de afwachtende modus. Maar nu hebben we het thema Sustainability & ESG gelanceerd en gaan we er de komende tijd extra aandacht aan besteden.

De laatste tijd spreken we namelijk steeds meer mensen die een signaal afgeven dat ze voor hun bedrijf actief op zoek gaan naar partijen of oplossingen in deze hoek, of die structureel bepaalde duurzaamheidscriteria willen meenemen bij marktverkenningen, RFI’s, RFP’s en aanbestedingen. We horen vanuit ons netwerk ook interessante verhalen en concrete cases waar acties vanuit een duurzaamheidsgedachtegoed financieel positief uitpakken of concurrentievoordeel opleveren, of soms zelfs keihard noodzakelijk zijn.

Waar staat ESG voor?

De afkorting ESG staat voor Environmental, Social en Governance en verwijst naar de drie centrale onderdelen in het meten en realiseren van duurzaamheid. Voor iedere organisatie is het een essentieel onderdeel van een duurzaam businessmodel, voor een steeds groter aantal zelfs noodzakelijk om überhaupt te mogen leveren. Daarom gaan ESG-rapportages relevant worden. Deze rapportages laten de niet-financiële cijfers van ondernemers zien. Je zou het een soort maatstaf voor de duurzame bedrijfsvoering van ondernemingen kunnen noemen.

Met de term Sustainability, oftewel duurzaamheid, trekken we het thema bewust wat breder. Denk daarbij aan diensten en oplossingen in de hoek van IT/Digital Sustainability zoals Circulaire IT, Recycling en Device Lifecycle Management, maar ook andere innovatie oplossingen en startups. In meer algemene zin kun je denken aan bijvoorbeeld criteria en vragen die als onderdeel van een inkoop- of aanbestedingstraject gesteld kunnen worden, over hoe de leverancier bijdraagt aan duurzaamheid of aan de Sustainable Development Goals (SDG) van de United Nations.

 

De Knowledge Partners voor het thema Sustainability & ESG:

  • Greenaumatic: Greenaumatic biedt ESG-gerelateerde rapportages die veelal gebruikmaken van de gegevens die organisaties al hebben. Met concrete cijfers maken we het eenvoudiger voor bedrijven bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
  • NEG IT Solutions: Circulaire en duurzame inzet van IT-apparatuur, bespaar op CO2 en grondstoffen. NEG-IT Solutions zorgt voor een veilige en verantwoorde 2e én zelfs 3e leven van jouw IT-apparatuur.
  • SNEW: Snew is Circulaire telecom en IT met een sociaal hart. Wij verlengen de levensduur van IT- en telecomapparatuur. Meer over ons via www.snew.eu

Lancering met 3 Knowledge Partners

Op dit moment hebben we 3 Knowledge Partners met heel gerichte en directe oplossingen aangesloten: Greenaumatic, NEG IT Solutions en SNEW. Daarnaast hebben we een kleine 20 partijen geïdentificeerd die op het thema Sustainability & ESG klaar staan als ‘Researched Provider’. Deze partijen zullen de komende tijd aangesloten worden op iSourcing Hub, terwijl reeds aangesloten IT-leveranciers via het platform kunnen aangeven of zij ook actief zijn op het thema Sustainability & ESG.

Samen met de Knowledge Partners zullen we het thema verder gaan vullen. Dat doen we op verschillende manieren. Denk daarbij aan gastblogs van de Knowledge Partners, maar ook aan handige criteria en slimme vragen die de vragende partij aan de aanbiedende partijen kan stellen. Veel van deze criteria en vragen worden voorzien van een toelichting en bevatten links naar interessante content. Daarmee wordt het proces van relevante partijen identificeren, bevragen en selecteren verbeterd, en ontstaat er een bibliotheek met veel waardevolle informatie over Sustainability & ESG.

Gerelateerde thema’s die al op iSourcing Hub beschikbaar waren, zoals Green / CO2 Neutral en Corporate Social Responsibility (CSR), worden daardoor ook verder aangevuld. Vanuit ESG valt er ook een link te trekken naar Governance, Risk and Compliance (GRC) tooling, een ander thema dat ook net gelanceerd is en waarvoor we veel nieuwe leveranciers en oplossingen in kaart hebben gebracht.

iSourcing Hub - Lancering nieuw thema: Sustainability & ESG met voorbeeld Custom Search

Direct een search starten?

Op iSourcing Hub kun je per direct zoeken op deze nieuwe thema’s. Na inloggen op iSourcing Hub start je een Custom Search, waarna je voor het betreffende thema direct alle aangesloten leveranciers ziet, alsmede extra leveranciers die door onze analist in kaart zijn gebracht. Voor optimale support en een goed beeld van de mogelijkheden, vraag je een intake aan.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.