Per 1 juli 2024 worden de prijzen verhoogd. Vraag uiterlijk 30 juni een offerte op, en sluit uiterlijk 15 juli een contract met behoud van de huidige prijsstelling voor 1 of 2 jaar.

Het tekort aan goede IT-ers groeit. Hoe los je dat op?

Nederland kampt al jaren met een groot tekort aan talentvolle softwareontwikkelaars. Veel bedrijven zien het gebrek aan IT-personeel als serieuze bedreiging voor de toekomst van hun onderneming. Wat kunnen organisaties doen om ondanks dat tekort toch altijd genoeg capaciteit en kennis in huis te hebben?

Laatst bijgewerkt: 29 september 2021

Leestijd: 3 minuten

Gastblog door NetRom (Knowledge Partner op het thema Software Development)

Tekort aan talent

Onze CEO Han in ‘t Veld onderstreept het regelmatig in zijn maandelijkse blog: er is tegenwoordig geen software-organisatie zonder tekort aan goed IT-personeel. De cijfers liegen er niet om: volgens het UWV zijn 7 op de 10 IT-vacatures moeilijk vervulbaar. Iedere organisatie heeft kennelijk veel moeite om mensen te vinden met brede kennis over software en programmeertalen, én genoeg soft skills. En is het talent eindelijk toch gevonden? Dan is het een uitdaging om ruimte te bieden voor persoonlijke ontwikkeling, en te zorgen dat iemand niet wordt weggekaapt door een concurrent.

En dat terwijl getalenteerde IT’ers hard nodig zijn, omdat onze levens zich steeds meer online afspelen. Alleen met de inzet van slimme software kunnen bedrijven voldoen aan de veeleisende behoeftes van hun klanten. Maar om met genoeg snelheid en zekerheid regelmatig nieuwe softwareproducten en updates op de markt te brengen, heb je voldoende capaciteit, kennis en flexibiliteit nodig. Softwareontwikkeling wordt steeds meer een competitive necessity in plaats van een competitive advantage.

Even voorstellen: TeamNETROM

Sinds de oprichting in 1999 is TeamNETROM uitgegroeid tot een belangrijke outsourcing-partner voor talloze organisaties in binnen- en buitenland. Wij onderscheiden ons door een transparant ontwikkelproces, kwalitatief sterke producten en een zeer hoge klanttevredenheid. Ruim 375 hoogopgeleide developers werken bij NetRom iedere dag met een groot verantwoordelijkheidsgevoel aan innovatieve IT-oplossingen in verschillende programmeertalen, succesvolle (cloud)migraties en het moderniseren van softwaresystemen en IT-landschappen van organisaties. Verandert er iets in je behoefte aan ontwikkelcapaciteit? Dan vangen we dat probleemloos op. Zonder stress, vertraging of gedoe.

Goede software valt of staat bij kwaliteit. Om te blijven investeren in ons talent, zijn we bezig met de bouw van onze NetRom Campus in Craiova: een moderne werk- en leefomgeving van ruim 30.000 vierkante meter waar onze professionals elkaar motiveren, stimuleren en inspireren.

Uitbesteden van software ontwikkeling kent veel pluspunten

Vroeger werd vooral gedacht dat het grootste voordeel van offshoring of nearshoring de kostenbesparing is. Logisch, want de salarissen zijn in het buitenland inderdaad vaak een stuk lager dan in Nederland.

Maar het uitbesteden van software ontwikkeling naar het buitenland kent meer pluspunten. Als we aan potentiële klanten uitleggen dat in ons development center in de Roemeense stad Craiova 375 hoogopgeleide ontwikkelaars werken, wordt snel duidelijk waarom. Want met zo’n groot team is er altijd genoeg ervaring en kennis beschikbaar over software, programmeertalen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologische innovatie. Voor iedere vraag of behoefte zijn altijd de juiste mensen beschikbaar, en opschalen gebeurt in een handomdraai. Een persoonlijke accountmanager staat altijd klaar, en zorgt ervoor dat de samenwerking en projecten succesvol verlopen.

 

Co-creatie in plaats van delegeren

Een misverstand over outsourcing is dat het voor een te grote afstand zorgt. Oftewel, dat een extern team in het buitenland nooit echt voelt als onderdeel van je eigen organisatie. Onzin: wij geloven in een constante dialoog tijdens projecten, en een hechte samenwerking tussen developers, testers, projectmanagers, accountmanagers en product owners. Mensen die vanaf het eerste gesprek meedenken en kritisch durven te zijn, nieuwsgierig zijn naar je organisatie en willen bouwen aan langetermijnrelaties. Ook fijn; soms een paar dagen bijeenkomen in Craiova om het over de software en samenwerking te hebben. Die mindset loont: want vooral op het gebied van klanttevredenheid, vertrouwen en bekwaamheid scoort NetRom al drie jaar op rij hoog in de Giarte ITX-monitor; dé jaarlijkse monitor van klantbeleving in de wereld van zakelijke IT.

 

En waarom dan Roemenië? 

Sinds Roemenië lid werd van de Europese Unie in 2007, groeit de IT-sector in het land razendsnel – de laatste paar jaar zelfs met zo’n 20 procent. Die groei heeft onder andere te maken met het Roemeense lidmaatschap van de Europese Unie. Ook is er veel IT-talent beschikbaar. Ieder jaar kiezen ruim tienduizend Roemenen voor een studie in de IT, meestal op een hoge onderwijsinstelling. En het is ook erg positief dat het land bovengemiddeld hoog scoort op de Ease of Doing Business Index, Human Development Index, Digital Competitiveness Index én EF English Proficiency Index.

Al die zaken maken het naast de voordelige tarieven voor westerse bedrijven aantrekkelijk om te kiezen voor outsourcing naar Roemenië. Ook omdat het samenwerken met een uurtje tijdsverschil een stuk makkelijker gaat dan bijvoorbeeld landen als India en China. Scheelt een hoop gehannes met het zoeken naar het juiste overlegmoment.

 

Wil je ook met minder zorgen en een kortere doorlooptijd je software laten ontwikkelen? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag meer over. Mail naar netrom@netrom.nl of bel naar +31 (0)76 542 0740.

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door NetRom. NetRom Knowledge Partner van iSourcing Hub op het thema Software Development. Knowledge Partners zijn op iSourcing Hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.