De kracht van een data science samenwerkingsplatform

Wie als Data Scientist werkt binnen een organisatie is dagelijks aan het werk met enorme hoeveelheden data om via inhoudelijke analyses zaken inzichtelijk te maken en de impact ervan te meten. We zien hier een aantal uitdagingen terugkomen en dan met name op het vlak van; ‘hoe kunnen we die grote berg data gebruiken en welke algoritmes kunnen we gebruiken om inzichten te krijgen om processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen?
Hoe kunnen we middelen / resources zo effectief mogelijk inzetten?’

Laatst bijgewerkt: 16 november 2022

Leestijd: 5 minuten

Gastblog door AXI (Knowledge Partner op het thema Business Intelligence (BI) )

Drie momenten in de BI evolutie

In de wereld van BI en data is er een evolutie gaande. We zien drie golven in deze evolutie. Waar eerst binnen organisaties rapporten en dashboards centraal ontwikkeld werden en vanuit daar in de organisatie verspreid werden. Veranderende deze golf door de sterke groei in beschikbaarheid en adoptie van self service oplossingen zoals Tableau en Power BI. Deze platformen maken BI toegankelijk voor een breder publiek. Oplossingen zoals Power BI en Tableau helpen gebruikers om data beter te visualiseren en daarmee beter te begrijpen.
Inmiddels zien we nu een derde golf met een behoefte aan data driven apps die niet alleen kijken naar de data, maar waarmee simulaties mogelijk zijn door AI en Machine Learning modellen om zo nieuwe analytische modellen op te zetten.

In het gebruik van deze platformen en data driven apps zien we bij diverse organisaties uiteenlopende uitdagingen. Er is altijd een bepaalde druk om snel waarde te moeten leveren. Er is niet altijd budget en de juiste expertise beschikbaar om dit te kunnen implementeren. Daarnaast is niet iedereen mee binnen de organisatie om data uit deze sets te halen en deze verder op te schalen naar eindgebruikers. Vaak wordt er binnen organisaties gekeken naar de IT- afdeling en de DevOps teams, deze zien vaak hindernissen met in productie krijgen van deze platformen en apps, door gebrek aan capaciteit, prioriteit of kennis.

R en Python

R en Python zijn twee populaire programmeer talen. R is ideaal voor statistische analyse en heeft een sterke online community ter ondersteuning. Python is makkelijk te leren voor beginners en heeft veel mogelijkheden voor toepassing in diverse gebieden.
RStudio (nu van Posit)  is een populaire IDE voor het R-programmeertaal. Het biedt een intuïtieve gebruikersinterface, en bevat veel functies die het programmeren in R makkelijker maken, zoals syntax highlighting, code completion en linting.

Schaalbaar platform
We zien dan ook meer en meer dat er behoeft is aan een schaalbaar platform dat gebruiksvriendelijk is en makkelijk te bouwen voor iedereen. Ontwikkelen als “open source” waar mee men klein kan starten vanuit de ontwikkeling van prototypes en kennisopbouw naar “closed source” producten waarbij tooling breder ingezet kan worden en kan voldoen aan eisen van IT Infra en security. Het product Posit (voorheen RStudio) past uitstekend in dit groeipad voor veel organisaties. 

Een Posit data science platform is een echt samenwerkingsplatform. Op die manier kunnen data en analyses eenvoudig en veilig uitgewisseld worden tussen medewerkers onderling maar ook met andere organisaties of externe stakeholders worden samengewerkt.

Het is een open- source platform dat beschikt over een grote user community en biedt organisaties zowel R als Python dataproducten te maken, te delen en te centraliseren binnen de organisatie. Posit biedt ook closed source software producten.

AXI is Posit Full Service Certifed Partner

Als eerste Certifed partner in Nederland en België ondersteunen wij organisaties bij training, implementatie, beheer en ontwikkeling van organisaties in de overheid om succesvol te zijn met R en Posit.

AXI helpt bij:

  • De review van een bestaande omgeving waar we advies geven voor optimalisatie
  • De opzet en de evaluatie van een Proof of Concept omgeving.
  • Het maken van de juiste configuratie en een duidelijk architectuurschema.
  • De aankoop van de benodigde licenties, de installatie, de monitoring en het beheer van de omgeving via diverse support opties al dan niet in SLA vorm.
  • Het organiseren van trainingen en kennisopbouw in het algemeen.

Meer weten over de mogelijkheden van Posit, volg dan zeker eens een van onze online kennissessies. In deze sessies tonen we via een aantal use cases en best practices de kracht van Posit en beantwoorden wij vragen vanuit de praktijk.

Donderdag 24 november 2022 16.00 – 17.00 uur
Online kennissessie – Ontdek de kracht van RStudio bij Topigs Norsvin | AXI

 

Dinsdag 13 december 2022 16.00 – 17.00 uur
Online kennissessie – Data Science met RStudio

Even voorstellen: AXI

AXI is een onafhankelijke ICT partner in Nederland en België. Met 400 medewerkers bedenken, ontwikkelen en beheren wij innovatieve softwareoplossingen voor retail, zorg, overheid, service en industrie. 

Op het gebied van Business Intelligence zetten wij in op R én Python, de wereldwijd leading programmeertalen voor data-analyse, die heel handig zijn in gebruik voor zowel developers als voor business users.

Als eerste Certifed partner van Posit (voorheen Rstudio) in Nederland en België ondersteunen wij organisaties bij training, implementatie, beheer en ontwikkeling van organisaties om succesvol te zijn met R en Posit.

AXI helpt bij:

  • De review van een bestaande omgeving waar we advies geven voor optimalisatie
  • De opzet en de evaluatie van een Proof of Concept omgeving.
  • Het maken van de juiste configuratie en een duidelijk architectuurschema.
  • De aankoop van de benodigde licenties, de installatie, de monitoring en het beheer van de omgeving via diverse support opties al dan niet in SLA vorm.
  • Het organiseren van trainingen en kennisopbouw in het algemeen.

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door AXI.

AXI is Knowledge Partner van iSourcing Hub op het thema Business Intelligence (BI). Knowledge Partners zijn op iSourcing Hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Geen onderdeel van een categorie

Wat heeft Rechtmatigheidsverantwoording te maken met risicomanagement?

Blog van Henk Pater

Een blogje over software brokers enzo

Blog van Ronald Scherpenisse

20% lagere marges? Waarom Software Resellers de marge niet meer kunnen maken en de impact ervan

Knowledge Partner Blog

Enterprise Data as a Service: sneller op weg naar een datagestuurde onderneming

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.