Donderdag 16 mei 14:00-15:30 iSourcing Hub LIVE – Deep Dives – thema: Security
Klik hier voor meer info en gratis deelname – kijk en praat live mee, of kijk achteraf terug

Duurzaamheid – Een nieuw tijdperk voor het bedrijfsleven

15,4 procent van de Nederlandse bedrijven is duurzaam, blijkt uit de New Economy Index 2022 (percentage duurzaamheid van de Nederlandse economie). Dat is een stijging van 1,3 procent ten opzichte van vorig jaar. In dit tempo zal het nog minstens 60 jaar duren om volledig duurzaam te worden, en die tijd hebben we niet.

Gelukkig wordt duurzaamheid steeds belangrijker voor bedrijven in alle sectoren. Mede door de afgesproken klimaatdoelen zien bedrijven de noodzaak om zelf maatregelen te nemen.

Laatst bijgewerkt: 9 juni 2022

Leestijd: 5 minuten

Gastblog door Martijn van Engelen, Partner bij SNEW (Knowledge Partner op Sustainability & ESG)

Volgens de Verenigde Naties zijn duurzame ontwikkelingen “[acties die] voldoen aan de behoeften van de huidige generaties zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen.”

Voor bedrijven vertaalt dit zich in het creëren van rijkdom om armoede te helpen verminderen en dit alles te doen zonder het milieu te schaden. Gezien deze, zijn er 3 belangrijke principes in duurzaamheid voor bedrijven om in gedachten te houden:

Sociaal. Een bedrijf moet een impact genereren op de mensen die het in dienst heeft, dit wordt bereikt door eerlijke lonen, eerlijke en ethische behandeling en een schone en veilige omgeving te bieden.

Milieu. Bedrijven kunnen hun ecologische voetafdruk verkleinen door elektronische producten te hergebruiken in plaats van ze te vervangen en hun activiteiten zullen efficiënter zijn door afval te verminderen.

Economisch. Duurzaamheid vereist investeren in technologieën en mensen voor de toekomst, zelfs als dit betekent dat financiële voordelen later zullen komen. Bedrijven moeten eerst investeren in mens en maatschappij, dit is belangrijker dan snel geld genereren.

De Sustainable Development Goals (SDG’s):
Deze zijn gemaakt als reactie op het beëindigen van extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Landen implementeren de SDG’s op nationaal en internationaal niveau. In 2016 toonden onder meer de Europese Unie en de VN hun betrokkenheid bij de uitvoering van deze doelen.

Het bereiken van deze doelen vereist samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Alleen dan lukt het ons om deze (ambitieuze) doelen te bereiken.

Circulaire telecom en IT met een sociaal hart
Niets wat nog waarde heeft, hoeft verloren te gaan. IT en telecom apparatuur verdient een tweede leven. Telefooncentrales kunnen, zelfs lang nadat de fabrikant deze ondersteunt, dienst doen. Wij geloven dat refurbishen beter is voor het milieu dan recyclen. En het is ook goedkoper dan vervangen. Bij SNEW geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een tweede kans omdat hun waarde ook niet verloren mag gaan.

Werkwijze
Wanneer u IT- of telecomapparatuur koopt, doet u meestal een grote investering. Maximalisatie van deze investering is dus belangrijk, en tegelijkertijd wilt u de impact op het milieu minimaliseren.

Dus waarom zouden we apparatuur vervangen? Telecom en IT apparaten een tweede leven geven – en soms zelfs een derde leven – loont. Zelfs apparaten die we als verouderd beschouwen, hebben waarde, want als het niet mogelijk is om deze apparaten te repareren, zijn ze bruikbaar als reserveonderdelen en is recyclen van de rest op een verantwoorde wijze mogelijk.

Tweede leven en gevoelige data
Voordat we uw apparaten een tweede leven geven, zorgen we ervoor dat alle gevoelige gegevens die nog steeds zijn opgeslagen, worden verwijderd. Dit doen we op een professionele en gecertificeerde manier door middel van speciale software waarmee we onze klanten een uitgebreid rapport geven aan het einde van het proces van elk apparaat waarvan de gegevens zijn verwijderd.

Inleveren van gebruikte ICT apparatuur proces.

Belang van Economy for the Common Good (ECG) certificering

ECG heeft een evaluatie uitgevoerd en daarbij nadrukkelijk gelet op onze impact en bijdrage aan het algemeen welzijn: sociaal, duurzaam, transparant. De Gemene Goed Economie pleit voor een ethischer economisch model, waarbij het welzijn van mens en milieu het uiteindelijke doel van het bedrijfsleven wordt. Geld wordt in deze slechts gezien als een middel om dat doel te bereiken.

Deze certificering is belangrijk voor de gehele keten. Vooral voor onze partners betekent dit dat zij de zekerheid hebben dat ze zaken doen met een ethische en duurzame onderneming.

Wil jij ook bijdragen aan duurzaam ondernemen?
Om het pad van duurzaamheid te kiezen, moeten we als mensen en als bedrijf boven alles verantwoordelijk handelen. Daarom biedt SNEW als partner in product life cycle management de mogelijkheid om samen te werken om een positieve impact te realiseren.

Doordat uw producten langer meegaan, zorgt SNEW ervoor dat grondstoffen en CO2 worden bespaard. En dat er uiteindelijk grondstoffen worden teruggewonnen om nieuwe producten te kunnen maken. Hiermee draag je als organisatie bij aan de nationale (klimaat)doelstellingen:

  • 55% CO2-besparing in 2030 ten opzichte van 1990;
  • Volledig circulaire economie in 2050;
  • Realisatie van Sustainable Development Goals door Nederland in navolging van de Verenigde Naties.

Door samen te werken met ons voegt u ook meer waarde toe aan uw Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, omdat u mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die deel uitmaken van ons team, helpt om hun talenten te blijven tonen, zonder deze te verliezen.

Martijn van Engelen is als spreker aanwezig op  de eerste editie van iSourcing Hub Live – een 60-minuten durende ronde tafel gesprek via LinkedIn Live vol met spraakmakende sprekers. 

Even voorstellen: SNEW - Circular Telecom & IT

SNEW is als knowledge partner van iSourcing Hub direct betrokken bij het ter beschikking stellen van kennis en diensten als het gaat om Sustainability & ESG vanuit een IT en Telecom perspectief.

Laten we samenwerken, laten we werken aan een duurzame toekomst. SNEW is uw partner in Circulaire Telecom en IT. Neem zeker contact met ons op!

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Martijn van Engelen, Partner bij SNEW.

SNEW is iSourcing Hub Knowledge Partner op het thema Sustainability & ESG. Knowledge Partners zijn op de hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.