Per 1 juli 2024 worden de prijzen verhoogd. Vraag uiterlijk 30 juni een offerte op, en sluit uiterlijk 15 juli een contract met behoud van de huidige prijsstelling voor 1 of 2 jaar.

VoIP, VaMo, UC – de klok en de klepel…

PABX, Hosted VoIP, Vamo en UC. Wat is het, waar heb je het voor nodig? En als je het dan nodig hebt, hoe pak je dat dan handig aan? Als je de klok al wel eens hebt horen luiden, maar nog niet precies weet waar de klepel hangt, maar dat wel zou willen weten, lees dan vooral door.

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2021

Leestijd: 5 minuten

Gastblog door Marcel van der Kooi, Senior Adviseur bij Value360 (Knowledge Partner op het thema Telephony & VoIP)

Laat ik starten met een stukje geschiedenis. Het eerste patent van telefonie zoals wij het kennen is toegekend in 1876. Sinds die tijd is er veel veranderd, maar is de basis functionaliteit gelijk gebleven. Namelijk dat je een gesprek kunt voeren met iemand aan de andere kant van de lijn. Zaken die gaandeweg zijn toegevoegd is dat de centrale die aanvankelijk met een telefoniste in het netwerk domein van de aanbieder zat, binnen het domein van het bedrijf kwam te staan, de zogenaamde Private Automated Branche Exchange oftewel P(A)BX. De telefooncentrale binnen een bedrijfsomgeving werd van analoog een digitale oplossing, eerst met ISDN en later met Voice over IP, maar nog altijd (meestal) binnen een bedrijfsomgeving, al was het vaak ook al mogelijk om een nevenvestiging te koppelen via een privé datanetwerk.

Waar een PABX tot voor een paar jaar geleden echt nog een stuk hardware op locatie was, ontwikkelde dit zich met de verdere ontwikkeling van Voice over IP tot een applicatie die op een server draaide, waarmee IP-toestellen (in feite kleine computertjes) konden communiceren.

Maar wacht even, als IP-toestellen eigenlijk computertjes zijn en telefonie eigenlijk een App(licatie) is, zouden een smartphone en een PC er dan ook niet wat mee kunnen? En inderdaad, zie hier het begin van Vast Mobiel integratie (Vamo) en van Unified Communications.

Aanvankelijk werd de telefonie nog gehost op een eigen server, maar waarom zou dat niet ook in een datacenter kunnen? Of in het datacenter van de provider? En als het toch bij de provider draait, waarom zou die er dan niet meteen meerdere klanten van laten profiteren? En daar hebben we de eerste Hosted VoIP diensten.

Deze twee ontwikkelingen, het gebruik van andere devices dan een standaard telefoontoestel en het aanbieden van diensten vanaf een hosted platform, hebben zich in de laatste jaren in een stroomversnelling verder doorgezet, waardoor er nu een veelheid aan platformen, aan mogelijkheden maar ook aan kostenmodellen beschikbaar is. Over het algemeen wordt gewerkt met een licentie per gebruiker, per toestel of per gelijktijdig gesprek. Ook is er verschil in de functionaliteiten die inbegrepen zijn of waarvoor aparte aanvullende licenties nodig zijn. Het is daarom erg afhankelijk van de organisatie welke oplossing in welke situatie het beste past.

Voorbeeld

Even voorstellen: Value360

De wereld van Telecom, Cloud en ICT is continu in beweging. De ontwikkelingen in de sector volgen elkaar in hoog tempo op. Voor organisaties, waarvoor dit niet de corebusiness is, is het daardoor soms lastig om te bepalen, welke oplossing het beste bij hen past en vervolgens ook nog eens te bepalen welke partij de beste prijs/prestatie verhouding voor hun organisatie kan bieden.

Value360 is een coöperatieve samenwerking van een aantal zeer ervaren en onafhankelijke adviseurs op het vlak van Telecom, datadiensten en Cloud IT. Binnen Value360 worden de ontwikkelingen in de markt nauwgezet gevolgd. Doordat de adviseurs daarnaast al met veel verschillende organisaties samenwerken, beschikken zij ook over een zeer goed beeld van wat binnen verschillende typen organisaties goed werkt en wat niet. Deze combinatie maakt dat de adviseurs van Value360 organisaties als geen ander kunnen bijstaan om een goede match te maken tussen wat er allemaal kan en wat voor een organisatie nodig en gewenst is, waarbij uiteraard het vinden van de optimale prijs prestatie mix een voorwaarde is.

Value360 staat ook u graag bij met het selecteren, inkopen en begeleiden van de implementatie van de juiste telecom, connectiviteit en clouddiensten voor uw organisatie. Wilt u weten hoe? Bezoek onze website of neem telefonisch contact op (085-0640360)

Doorontwikkeling van UC

In verreweg de meeste communicatieplatformen worden inmiddels naast de standaard functionaliteiten als bellen en gebeld worden en zaken als belgroepen ook aanvullende functionaliteiten geboden. Je kunt hierbij denken aan videobellen, chat en presence informatie. In het kort Unified Communications genoemd. Eigenlijk zijn dit functionaliteiten die we al kennen van applicaties zoals o.a. Skype en MS Teams. Hé wacht eens even… Skype en Teams? Zou je daar dan niet ook gewoon mee kunnen bellen dan? En inderdaad Teams (en voorheen Skype for business) heeft zich vanuit de hoek als UC applicatie inmiddels ook ontwikkelt als een telefonieplatform.

Doorontwikkeling van vast mobiel integratie

De Unified Communications functionaliteiten worden aangeboden middels applicaties, vaak voor de vaste pc en vaak ook voor mobiele telefoons. Dit maakt het mogelijk dat vanaf een mobiele telefoon via de telefooncentrale uitgebeld kan worden en dat iemand ook op zijn of haar vaste nummer via de mobiele telefoon beschikbaar is. Dit wordt vast mobiel integratie (of kortweg: Vamo, ook wel FMC – Fixed Mobile Convergence) genoemd.

Nu zijn er binnen Vamo in hoofdzaak 2 stromingen te onderscheiden. De eerste is zoals al beschreven middels een applicatie op de mobiele telefoon. In die situatie moet de gebruiker altijd bewust de applicatie openen om met het vaste nummer uit te kunnen bellen of om een inkomend gesprek door te kunnen verbinden. Het voordeel van deze oplossing is dat je niet contractueel verplicht bent om alles bij 1 provider onder te brengen. Het nadeel is echter dat een receptioniste (of andere collega) niet kan zien of de gebruiker via de “native dialer” (dus via het 06-nummer) van zijn of haar mobiele telefoon in gesprek is.

De tweede variant is Vamo op basis van SIM integratie. Hierbij wordt de SIM kaart (en dus het 06 nummer) onderdeel van de hosted centrale. Potentieel nadeel is dat je hierbij gebonden bent aan dezelfde provider voor vaste en mobiele telefonie. Het voordeel is echter dat de mobiele belstatus voor onder andere een receptioniste.

Hoe maak je dan nu de juiste keuze voor jouw organisatie?

Hopelijk heb je door bovenstaande uitleg de klepel gevonden. Maar misschien is het nog niet helemaal duidelijk welke klepel welk geluid maakt. En dat is ook wel begrijpelijk. Door de veelheid aan mogelijkheden is het van groot belang eerst te beginnen om goed in kaart te brengen welke functionaliteiten voor welke doelgroep binnen de organisatie van belang zijn. Binnen Value360 werken we hiervoor met zogenaamde persona’s. Dit zijn gebruikersgroepen die qua functionaliteit behoeften goed met elkaar te vergelijken zijn. Wanneer we op basis hiervan de wensen en eisen van de organisatie in kaart hebben gebracht, gaan we dit afzetten tegen de mogelijkheden die de verschillende platformen kunnen bieden. Op grond van de voorstellen van de leveranciers van de best passende platformen adviseren we de organisatie vervolgens over de uiteindelijk te maken keuze. Deze werkwijze resulteert vervolgens altijd in een zo goed mogelijk passende en toekomstvaste oplossing voor de organisatie.

Value360 - VoIP, VaMo, UC – de klok en de klepel...

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Marcel van der Kooi, Senior Adviseur bij Value360. Value360 is iSourcing Hub Knowledge Partner op het thema Telephony & VoIP. Knowledge Partners zijn op iSourcing Hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.