iSourcing Hub LIVE! #4 gemist? Bekijk de opname van dit event en vorige iSourcing Hub LIVE! events hier.

Neem risico’s met gezond verstand en een beetje lef

Wat lef inhoudt? Dat betekent dat je risico’s moet durven nemen. Voor elke organisatie is dat immers de manier om ambities te realiseren en vertrouwen bij klanten te wekken. Het gezonde verstand houdt in dat daarvoor een volwassen proces, de juiste technologie en risicobewuste medewerkers noodzakelijk zijn. Eens?

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2022

Leestijd: 9 minuten

Gastblog door NARIS-GRC® (Knowledge Partner op Governance, Risk and Compliance)

Daarom gebruiken, sinds de lancering van de applicatie in 2002, inmiddels honderden organisaties dagelijks de slimme GRC oplossingen die NARIS biedt. Met de lancering van het vernieuwde softwareplatform NARIS-GRC® NEXT in 2022 biedt NARIS een menselijke, slimme en datagedreven oplossing om met vertrouwen risico’s te kunnen nemen. Dat vraagt om uitleg:

De vier fundamentals van Governance Risk & Compliance (GRC)

Governance
Governance staat voor goed bestuur met als kernbegrippen transparantie, verantwoording en zeggenschap. Het succesvol bereiken van doelen kan daarbij uitsluitend wanneer de kaders helder zijn, het risicoprofiel bekend is en de controlemiddelen en mogelijkheden effectief aanwezig zijn.

Risk
Ondernemen kan niet zonder risico, maar de balans tussen risico’s nemen en ze beheersbaar houden is hierbij essentieel. Risicomanagement stelt de organisatie in staat om te prioriteren en zo te kunnen sturen met een gezonde dosis lef.

Compliance

Voldoen aan wettelijke kaders en normen speelt in toenemende mate een rol in het bestaansrecht van een organisatie. Integriteit en betrouwbaarheid zijn vereisten voor klanten, externe partijen en toezichthouders om (langdurig) zaken te doen. Compliance biedt hiervoor de handvatten.

Audit

Hoewel de afkorting GRC geen A biedt voor audit, is het een fundamenteel onderdeel voor Governance, Risk & Compliance. Audit kan de zekerheid afgeven dat aan de overige drie GRC-fundamenten wordt voldaan. Interne en externe audits leveren een bewijs van bekwaamheid.

Succesvol GRC komt uitsluitend tot stand door samenwerking

Een organisatie in de juiste richting sturen, omgaan met onzekerheden en het afleggen van verantwoording; dit is waar Governance, Risk & Compliance (GRC) om draait. Strategie, sturing en control vormen dan ook de ideale combinatie. Succesvol GRC komt uitsluitend tot stand door samenwerking. De verschillende GRC professionals zullen naast hun eigen specialismen ook oog moeten hebben voor een ander binnen het Three Lines Model (3LM). Alleen zo kunnen de krachten worden gebundeld en prioriteiten worden gesteld binnen de organisatie. Dit om de strategische doelstellingen te bereiken en te verbinden met het risk appetite van het management. Om als organisatie te professionaliseren is de juiste balans tussen mensen, processen en technologie noodzakelijk. GRC-tools bevorderen een hogere volwassenheid door de introductie van een verbetercyclus gestuurde aanpak. Een duidelijk risicoprofiel en kaders kunnen getoetst en geaudit worden om zo in control te zijn en te blijven.

Risico’s nemen met gezond verstand

Door risico’s te nemen gaan organisaties vooruit. De meest innovatieve bedrijven hebben namelijk een hoge risk appetite en nemen Governance, Risk en Compliance uiterst serieus. We zien daarom dat duurzame organisaties deze drie onderwerpen onderbrengen in integrale GRC software. NARIS’ all-in-one oplossing helpt om met gezond verstand, en een gezonde dosis lef, risico’s te nemen. Het tijdperk waarbij veel organisaties worstelen met verschillende systemen, Word-documenten en Excel-sheets komt hiermee gelukkig ten einde. Dankzij één systeem wordt eenvoud gecreëerd voor de 1st lijn, is de organisatie aantoonbaar in control, middels assessments & audits, én helpen rapportages de volledige organisatie met verbeteren.”

“Door risico’s te nemen gaan organisaties vooruit. De meest innovatieve bedrijven hebben namelijk een hoge risk appetite en nemen Governance, Risk en Compliance uiterst serieus.”

NARIS-GRC® NEXT; een unieke totaaloplossing

De vernieuwde GRC oplossing van NARIS biedt een unieke totaaloplossing voor een scala aan thema’s die binnen organisaties spelen, waaronder:

 • Risk & Control Management:
  Integreer risico- & procesmanagement voor een risico-gebaseerde besluitvorming.
 • Audit Management:
  Bepaal de kwaliteit van maatregelen, deel bevindingen en verbeter.
 • Compliance Management & ISMS:
  Bouw of importeer risk controls framework uit wet- & regelgeving en creëer aandacht voor een toename aan cybersecurity risico’s en normen.
 • Incident & Claim Management:
  Krijg grip op kwaliteit & veiligheid door te leren van fouten of near-misses.

Op basis van de feedback van onze gebruikers hebben we de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de lancering van ons geüpdatete GRC-platform. Daarmee zijn we in staat zijn om een integrale oplossing te creëren waarmee organisaties grip kunnen krijgen op GRC. We hebben daarbij gefocust op de menselijke, slimme en data gedreven kant; dit zorgt voor een groeipad naar een levendige en volwassen GRC organisatie die daardoor duurzamer wordt! Hiermee stellen we organisaties van ieder formaat in staat om weloverwogen risico’s te nemen. De dashboards, rapportages en wijze waarop we data in weten te zetten is daarbij uniek!

De toekomst van GRC in één platform

De afgelopen jaren maakt GRC een verdere opmars waarbij het organisatie breed een steeds prominentere rol speelt. Ook de komende jaren voorziet NARIS een dergelijke groei. De introductie van het Three Lines Model wint de laatste jaren niet voor niets terrein. Van de mensen op de werkvloer tot auditors, controllers, risico managers en het bestuur; iedereen heeft met GRC te maken. Corona heeft dit proces meer naar de voorgrond geplaatst en we voorzien dat komend decennium een verdere groei onvermijdelijk is!
Ook thema’s rondom klimaatdoelstellingen en de digitalisering van de maatschappij zijn aanjagers voor organisaties om stil te staan bij GRC. We hebben een ambitieuze roadmap uitgewerkt voor de komende jaren waarbij data-intelligence en innovatieve toepassingen centraal staan. Neem bijvoorbeeld de opmars van een onderwerp als cybersecurity of de introductie van AI.
Dankzij slimme templates, functionaliteiten en data gaan GRC tools het leven makkelijker maken en de benodigde grip en controle geven. Het is daarbij ons doel om continu de mens centraal te zetten en een efficiënte oplossing te bouwen. Wij willen dat mensen met plezier hun werk kunnen doen en ontzorgd worden rondom GRC. Zelfs als de externe en interne druk rondom compliance toeneemt.

Dashboard en rapportage

Ook dashboards en rapportages zijn in de toekomst nog belangrijker. Helaas beschikken bedrijven niet over een glazen bol, toch zijn we in staat steeds slimmere rapportages te genereren op basis van de data in het platform. Wij zijn ervan overtuigd dat de voorspellende gave van een GRC platform daarbij steeds belangrijker wordt. Trends worden vroegtijdig ontdekt. Het eeuwenoude gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ zal in dat geval ook in toenemende mate voor risico’s en fouten gaan gelden.

Even voorstellen: NARIS-GRC®

NARIS-GRC® heeft de missie om in Europa het meest menselijke, slimme en data gedreven GRC-platform te zijn. No Risk, No Fun: dat is het credo waar vanuit wij al meer dan 20 jaar opereren. Eenvoud en gebruiksvriendelijkheid staan daarbij continu centraal. Met vestigingen in Nederland en Duitsland biedt NARIS een moderne GRC applicatie om risico’s te beheersen. In 2021 zijn wij door IIA uitgeroepen tot de #1 GRC leverancier van Nederland.

Wil je meer weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op of vraag een demo aan!

NARIS-GRC® is iSourcing Hub Knowledge Partner op het thema Governance, Risk and Compliance (GRC). Knowledge Partners zijn op de hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.