iSourcing Hub LIVE! #4 gemist? Bekijk de opname van dit event en vorige iSourcing Hub LIVE! events hier.

Keuzehulp bij cloudstress – Hoe kom je tot een juiste migratiestrategie?

Bedrijven zetten volop in op het migreren naar de cloud. Maar dat betekent keuzes maken. Elke functionaliteit wacht dezelfde afweging: vervangen door een service (SaaS), onderbrengen in de public cloud, de private cloud of toch op locatie? En hoe kies je vervolgens de juiste migratiestrategie, waarin zaken als veiligheid en toekomstbestendigheid zijn ondervangen?

Laatst bijgewerkt: 6 juli 2023

Leestijd: 6 minuten

Gastblog door Solvinity (Knowledge Partner op het thema Cloud Security)

Sinds 2018 stijgt de omzet uit cloudgerelateerde diensten jaarlijks 30 tot 60 procent, want de noodzaak om te moderniseren is groot. Tegelijkertijd zetten grootschalige hacks de IT-veiligheidsvraagstukken binnen organisaties op scherp. Het Digital Trust Center stuurde alleen al sinds de zomer van 2021 ruim 5.200 notificaties uit. Aan veel van deze gemelde kwetsbaarheden lag het gebruik van verouderde applicaties of servers ten grondslag.

Cloud als antwoord op capaciteitsgebrek?

Verouderde applicaties vragen nog veel handmatig beheer, en die capaciteit is er onvoldoende. Dat werd duidelijk uit ons recentelijke ‘Smarter Security’ onderzoek 2023. Dit onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek in 2020 onder IT professionals naar de digitale weerbaarheid van Nederlandse organisaties. Capaciteitsgebrek loopt als een rode draad door de onderzoeksresultaten. Ruim één op de vijf (22,2%) van de respondenten gaf aan dat er te weinig capaciteit is om patching uit te voeren. Dit was 16% in 2020. Voor 42,1% is het binnenhalen van de benodigde kennis de topprioriteit om de organisatie ook in de toekomst veilig te houden. Misschien geen verrassende uitkomst, maar wel zorgelijk in een IT-landschap waar cybersecurityaanvallen alleen maar zullen groeien, zowel in aantal als vernuft.

Smarter Security Onderzoeksrapport

Benieuwd naar de resultaten uit ons securityonderzoek en tips van onze CTO om jouw beveiliging verder te versterken?  Download het ‘Smarter Security 2023’ onderzoeksrapport.

Legacy on-premises infrastructuren slokken veel IT-capaciteit op, omdat er veel handmatig werk aan te pas komt. Toch werkt nog 22,4% van de IT-professionals uit het onderzoek met dit soort omgevingen. Daarnaast werkt 40,2% met hybride cloud waar, vooral in het private deel, ook veel legacy kan voorkomen. Public en (geoutsourcete) private cloud-omgevingen bieden daarentegen veel betere mogelijkheden tot automatisering. Daarmee kan broodnodige capaciteit worden vrijgespeeld. Het is dus niet gek dat steeds meer organisaties inzetten op migratie naar de cloud. Maar hoe pak je dat dan aan?

Keuzehulp bij je cloudstrategie

In de praktijk zien we nog vaak dat bedrijven geen duidelijke strategie hebben als het gaat om het migreren van functionaliteiten naar de cloud. Een verkeerde aanpak of het handhaven van de status-quo kan echter leiden tot verhoogde beveiligingsrisico’s en toenemende kosten. Het open karakter van public cloud, de ‘snoepwinkel’ waar je van alles aan en uit kan zetten, vergt een zorgvuldige balans tussen veiligheid en flexibiliteit. Vaak is er specialistische kennis nodig om een essentieel onderdeel als security vanaf het begin goed aan te vliegen.

Ongeacht of je aan het begin staat van je cloudtransitie of al even bezig bent, bij iedere moderniseringsslag rijst opnieuw de vraag: welk migratiescenario kies ik? Dat is waar de keuzestress vaak begint. Wat keuzehulp om tot de juiste aanpak te komen, is dan ook geen overbodige luxe. Hiervoor hebben wij een handige tool gemaakt: de Migratiewijzer, jouw online beslisboom voor de juiste migratiestrategie.

Probeer de Migratiewijzer zelf uit! Of download de PDF voor een overzicht van de afwegingen en scenario’s.

De wijzer geeft niet alleen richting aan je keuzeproces, maar biedt ook inzicht in welke vraagstukken er tijdens een migratie op je pad komen. Zoals welke security en compliance afwegingen je moet maken om tot een veilige oplossing te komen.

Middels vraag en antwoord leidt de beslisboom je naar een van de acht mogelijke migratiestrategieën (zie infographic). Zes hiervan leiden naar de cloud. Twee andere scenario’s leiden niet naar de cloud, omdat een migratie niet altijd zinvol is.

Een veilige cloudtransitie

Welke van de strategieën uiteindelijk de beste keuze is, hangt af je huidige IT-architectuur en van criteria als schaalbaarheid, beheersbaarheid, compliance, veiligheid en risicobeperking. Of je nu aan het begin staat van je transitie of al even bezig bent, bij iedere moderniseringsslag moet je bekijken welke strategie de beste keuze is. De migratiewijzer kun je voor iedere situatie opnieuw invullen. Zo helpt de wijzer je op weg met het maken van de eerste stap richting een cloudtransitie die veilig en toekomstbestendig is.

Meer weten?

Voor maatwerk advies, een professionele aanpak en praktische hulp bij je cloudmigratie kun je bij Solvinity terecht. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

 

Lees meer

Vacatures

Vacature Sales Development Representative

Knowledge Partner Blog

Wat heeft Rechtmatigheidsverantwoording te maken met risicomanagement?

Blog van Henk Pater

Een blogje over software brokers enzo

Knowledge Partner Blog

De kracht van een data science samenwerkingsplatform

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.