iSourcing Hub LIVE! #4 gemist? Bekijk de opname van dit event en vorige iSourcing Hub LIVE! events hier.

Kennisontwikkeling noodzaak in sourcingrelaties

De ontwikkeling en mogelijkheden van digitale toepassingen buitelen bijna over elkaar heen. Dit maakt het voor de inkopende klantorganisaties cruciaal om bij te blijven op het eigen vakgebied om zo de juiste keuzes te kunnen maken. Kennisontwikkeling is daarom key en Sourcing Nederland ondersteunt hierbij.

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2021

Leestijd: 3 minuten

Gastblog door Norman Martijnse, Voorzitter Sourcing Nederland (Knowledge Partner op het thema Outsourcing)

Momenteel zijn de grote trends gericht op duurzaamheid en is een duidelijke verschuiving te zien van grootschalige uitbestedingen naar point solutions. Een andere trend met de sterkere focus op sourcing in plaats van outsourcing, is de reductie van offshoring. In toenemende mate wordt gekozen voor hetzij nearshoring oplossingen en zelfs oplossingen die vanuit het eigen land worden gestaffed. Deels vanwege de stabiliteit van dienstverlening, deels vanuit privacy en datasecurity en deels vanuit een cultuuraspect. Voor software development (zeker in agile omgevingen) blijken toch effectiever en efficiënter onshore.

Duurzame IT is nog erg in ontwikkeling. Uiteraard draagt de cloudontwikkeling bij, door de vergaande centralisering van datacenters. Hiermee kan én een stuk efficiëntie worden bereikt, maar kan ook meer geïnvesteerd worden in duurzamere oplossingen. Dit staat echter nog zeer in de kinderschoenen en ook de grote techreuzen zijn nog niet heel actief en effectief op dit thema.

In het verleden werden grootschalige outsourcingsdeals gesloten, waarbij grote delen en soms zelfs de gehele IT bij één leverancier of een consortium werd ondergebracht. Tegenwoordig zien we een sterke versnippering in de wijze waarop sourcing plaatsvindt binnen het IT-landschap. Het is als het ware een lappendeken van dienstverlening die zelf wordt uitgevoerd en een sterk verkaveld deel dat bij een grote hoeveelheid leveranciers wordt belegd. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van as-a-service dienstverlening, waarbij Software-as-a-Service de bekendste is. Maar intussen rap aangevuld met IaaS (Infrastructuur-as-a-Service), PaaS (Platform-as-a-Service), DBaaS (Database-as-a-Service) en zelfs CaaS (Connectiviteit-as-a-Service). Het einde is nog niet in zicht.

Dit alles heeft grote impact op het aanbieden en ook inkopen van ICT-diensten. Enerzijds vereist de actuele kennis over de beschikbare oplossingen in de markt en voldoende ervaring om versnipperde diensten tot een integraal geheel te kunnen smeden. Anderzijds zullen organisaties zich door de toename van clouddiensten moeten omvormen om de regiefunctie te kunnen uitvoeren. Werken in sourcingverband is een vakgebied op zich geworden en Sourcing Nederland voorziet in de toenemende behoefte aan kennisontwikkeling.

Even voorstellen: Sourcing Nederland

Sourcing Nederland is een vereniging die een onafhankelijke ontmoetingsplaats biedt aan gedreven professionals uit alle dimensies van sourcing. De ledengroepen bestaan uit klantorganisaties, leveranciers, adviesbureaus, advocatenkantoren, zelfstandige professionals en kennisinstituten.

Gezamenlijk werken we aan kennisontwikkeling door kennisevents, trainingen en colleges. Tijdens de events krijgen actuele thema’s op het gebied van toepassingen en veranderde vorm van samenwerking alle aandacht. De praktijkcases bieden goede basis om lessons learned direct in de eigen organisatie toe te passen. Daarnaast wordt door de informele sfeer een laagdrempelige interactie tussen de leden gestimuleerd om zo eigen ervaringen uit te wisselen en om collegiaal advies in te winnen. Leuke bijeenkomsten voor inhoudelijke contacten en natuurlijk versterking van het zakelijke netwerk.

De kracht van de vereniging is het multidisciplinaire karakter. Sourcingsvraagstukken kunnen daardoor vanuit de verschillende perspectieven worden belicht en onderzocht. Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe methodieken op het gebied van techniek, governance, architectuur, juridische kaders, een niet eindige lijst worden met elkaar gedeeld met als doel om de sourcingsmarkt in Nederland verder te helpen professionaliseren. En dat is een gezamenlijk belang.

Als Knowledge Partner op het thema Outsourcing ondersteunen we iSourcing Hub bij het opbouwen en onderhouden van de Public Library: een bibliotheek met slimme vragen die alle gebruikers met een IT-vraagstuk kunnen inzetten in hun zoektocht naar de juiste leverancier.

Seminars en workshops

De komende tijd staan er de nodige interessante seminars en workshops op het programma.

Graag staan we even stil bij de workshop over samenwerking die we op 11 februari organiseren. Vaak wordt bij sourcing samenwerkingen veel aandacht gegeven aan de ‘hardere’ aspecten van de relatie, zoals het goed vastleggen van de afspraken, de ‘zachtere’ aspecten zijn echter ook van groot belang. Dat beseffen we ons allemaal, maar vaak weten we niet goed hoe we hier invloed op kunnen nemen. Mirjam Kibbeling, expert op dit gebied, geeft in een zeer interactieve workshop praktische handvatten hoe dit aan te pakken.

10 keer per jaar organiseren we mastersessies waarin alle onderwerpen van het sourcing traject aan de orde komen. Van strategiebepaling en leverancierselectie tot hercontracteren of beëindigen. Alle modules worden ook aangeboden als een driedaagse training Sourcing Foundation, zo ben je snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De activiteiten binnen de vereniging worden georganiseerd door en voor de leden. Hierdoor wordt aansluiting op de behoefte vanuit de dagelijkse praktijk gewaarborgd. Er is volop gelegenheid om een actieve bijdrage te leveren in een van de commissies of themagroepen. Maar uiteraard is het ook mogelijk om kennis uit te wisselen en te netwerken.

Lid worden van Sourcing Nederland

Hier vind je meer informatie over een lidmaatschap. Het is ook mogelijk om eerst een half jaar kennis te maken via een aspirant lidmaatschap. Wil je een keer een van de seminars bijwonen om kennis te maken? Stuur dan een mail naar organisatie@sourcingnederland.nl.

Sourcing Nederland

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Norman Martijnse, Voorzitter Sourcing Nederland & Categoriemanager IV Infrastructuur bij de Nationale Politie. Sourcing Nederland is Knowledge Partner van iSourcing Hub op het thema Outsourcing. Knowledge Partners zijn op iSourcing Hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Keuzehulp bij cloudstress – Hoe kom je tot een juiste migratiestrategie?

Vacatures

Vacature Sales Development Representative

Knowledge Partner Blog

Wat heeft Rechtmatigheidsverantwoording te maken met risicomanagement?

Blog van Henk Pater

Een blogje over software brokers enzo

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.