iSourcing Hub LIVE! #5 komt er aan! Praat mee over Trends, Partnerships en Kennisdeling! Klik hier om deel te nemen aan het event.

Het grote nadeel van online events

Een van de industrieën die het hardst geraakt wordt door de pandemie en zijn vrijheidsbeperkende gevolgen, is de congresindustrie. Hoewel er mondjesmaat weer wat events worden georganiseerd, kan er maar een beperkt aantal mensen worden uitgenodigd en het is gewoon verre van ideaal. Een alternatief is het online event. Op zich een begrijpelijk idee, maar er kleven wel wat nadelen aan.

Laatst bijgewerkt: 23 september 2020

Leestijd: 2 minuten

Als je net als ik de hele dag online aan het vergaderen bent via Zoom of Microsoft Teams, dan ben je na verloop van tijd behoorlijk gaar. En dat is niet zo vreemd, blijkt uit onderzoeken. Videomeetings met meer mensen vergen meer concentratie om te focussen op gezichtsexpressies en non-verbale interactie. Daarbij word je bij live een-op-een gesprekken en meetings in een vergaderingsruimte minder afgeleid door achtergrondsgeluiden en -gebeurtenissen dan bij online vergaderingen.

Natuurlijk zijn er de nodige tips om te zorgen dat je gedurende de dag genoeg energie behoudt, zoals het standaard inplannen van een halfuur ‘lucht’ tussen online vergaderingen. Ook helpt het – bijvoorbeeld bij Zoom – om de scherminstellingen te wijzigen van ‘Gallery View’ naar ‘Speaker’, zodat je je aandacht slechts op één persoon tegelijk hoeft te richten, maar dat werkt niet altijd goed, zeker niet bij gevoelige microfoons of rumoerige omgevingen. Je kunt bij veel vergadertools een afbeelding kiezen – alsof je een green screen hebt – waardoor eventuele gebeurtenissen op de achtergrond niet zichtbaar zijn en dus niet afleiden. Microsoft probeert je met behulp van A.I. te helpen om beter gefocust te zijn. Kortom: techbedrijven doen hun best om oplossingen te bedenken, maar toch, online vergaderen blijft vermoeiender dan face-to-face meetings.

Normaalgesproken worden een paar keer per jaar interessante events georganiseerd waar de hele markt bij elkaar komt. Maar zoiets is online natuurlijk niet eenvoudig na te bootsen. Het gevolg: ieder bedrijf organiseert zélf een event. En ieder bedrijf vindt zijn eigen event natuurlijk essentieel. Maar het kost de (virtuele) bezoekers hiermee alleen nog maar meer tijd. Als je op een drukke online dag dan ook nog een online event hebt, dan kan dat net even te veel van het goede zijn.

Serendipiteit

Aan zo’n online event kleeft nog een groot nadeel; want wat was nou het mooie van een congres bijwonen? De toevallige ontmoetingen. Niet alleen dat je je in de zaal even voorstelt aan je buurman of buurvrouw en een praatje maakt, maar ook het netwerkelement tijdens de koffiepauze en achteraf bij de borrel.

Die serendipiteit, verrast worden terwijl je misschien op zoek was naar iets anders, dat mis ik het meest. En ik ben zeker niet de enige, zo hoor ik van mijn klanten – van IT managers, tot consultants tot IT leveranciers. En dat is mijns inziens niet te vervangen door een online equivalent. We zijn en blijven sociale wezens en omdat dit sociale aspect, dit netwerkelement bij online events ontbreekt, zijn ze wat mij betreft een stuk minder aantrekkelijk. Dan kijk ik liever achteraf een video terug. Dan kan ik nog doorspoelen ook!

Poll

Steeds meer bedrijven zijn aan het nadenken over webinars en andere online events als vervanging van congressen en seminars. Is dat een goed idee of hoeft het voor jou eigenlijk niet? Vul hier onze poll op Linkedin in!

(Oh ja, en speaking of which: volg je onze Linkedin bedrijfspagina al? Niet? Klik dan snel hier!)

Henk Pater, iSourcing Hub

Blog door Henk Pater, CEO / Founder van iSourcing Hub

Ben je getriggerd door mijn verhaal, wil je meebouwen aan de Hub of wil je met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact op via henk.pater@isourcinghub.nl of 085 – 773 16 00. Je kunt ook direct een afspraak inplannen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.