Per 1 juli 2024 worden de prijzen verhoogd. Vraag uiterlijk 30 juni een offerte op, en sluit uiterlijk 15 juli een contract met behoud van de huidige prijsstelling voor 1 of 2 jaar.

Een flexibele en toekomstbestendige IT-infrastructuur? Regel het met Secure SD-WAN

Een ziekenhuis of zorginstelling met een traditionele IT-infrastructuur loopt vandaag de dag vaak tegen de nodige beperkingen en problemen aan. Die zijn meestal het gevolg van een gebrek aan flexibiliteit van de infrastructuur. Hoe zorg je ervoor dat de infrastructuur flexibel maar ook toekomstbestendig is?

Laatst bijgewerkt: 7 december 2021

Leestijd: 4 minuten

Gastblog door Edwin van Korlaar, commercieel directeur bij Felton (Knowledge Partner op SD-WAN)

Beperkingen van een traditionele infrastructuur

Zorginstellingen hebben vaak meerdere vestigingen. Deze vestigingen kunnen heel divers zijn. Het kan gaan om grote vestigingen met veel medewerkers en patiënten of cliënten, maar het gaat vaak ook om kleinere vestigingen met bijvoorbeeld woonlocaties of dagbestedingen.

Traditiegetrouw worden alle vestigingen gekoppeld aan een uniforme IT-infrastructuur richting een centraal datacenter. Het datacenter zorgt er vervolgens voor dat gebruikers op alle locaties veilig toegang krijgen tot de servers. Een firewall realiseert een veilige connectie met het internet.

Hoewel er op zich weinig mis is met deze infrastructuur, past die steeds minder bij de manier waarop IT-landschappen van moderne ziekenhuizen en zorginstellingen zijn georganiseerd.

Nu cloudadoptie ook in de zorgsector steeds gebruikelijker wordt, worden veel applicaties en IT-diensten ‘versaast’. Gebruikers en patiënten benaderen die SaaS-applicaties massaal via het datacenter. Het gevolg? Het datacenter staat vol zware hardware, terwijl ziekenhuizen of zorginstellingen steeds afhankelijker worden van dat datacenter. Ligt dit er een keer uit? Dan zijn de gevolgen vaak ingrijpend omdat diensten en applicaties een tijdlang niet bereikbaar zijn.

Extra druk en workloads op het datacenter

Wat we ook zien, is dat er binnen de zorgbranche een sterke beweging is richting Microsoft 365. Dit zorgt ervoor dat de centrale hub in tweeën wordt gesplitst. Medewerkers moeten oude applicaties benaderen vanuit het datacenter, terwijl ze voor het aanroepen van nieuwe applicaties en de volledige Microsoft-suite, Microsoft’s cloudplatform Azure gebruiken. Met een klassieke MPLS- of E-VPN-oplossing benader je Azure en andere diensten in de public cloud via de eerste centrale hub. Dit is onnodig complex en zorgt voor extra druk en workloads op het datacenter met zijn firewall.

Tot slot hebben ISP’s (internet service providers) de neiging om periodiek updates door te voeren op apparatuur. Deze updates zorgen er soms voor ‘s nachts, als de bezetting in ziekenhuizen en zorginstellingen beperkt is, het netwerk tijdelijk onderbroken wordt. Deze onderbreking kan vervelende gevolgen hebben voor de zorg. Zorgmeldingen komen niet of te laat aan, waardoor bewoners in nood soms niet op tijd geholpen worden.

Hoe kun je deze extra druk en workloads vermijden?

De infrastructuur flexibel en toekomstbestendig maken

Bij Felton hebben we ruim 35 jaar ervaring in het actief ontwerpen, implementeren en beheren van veilige ICT infrastructuren. Wij hebben dan ook een goede oplossing om de infrastructuur flexibel en toekomstbestendig te maken, namelijk met Secure SD-WAN.

Secure SD-WAN is een oplossing die op verschillende manieren helpt met het creëren van een flexibele en toekomstbestendige infrastructuur. Hieronder delen we de belangrijkste voordelen met je:

Minder afhankelijk van het datacenter door meerdere centrale hubs

De flexibiliteit van Secure SD-WAN maakt het mogelijk om koppelingen te maken tussen meerdere centrale hubs. Op die manier wordt een ziekenhuis of zorginstelling minder afhankelijk van het datacenter en is het mogelijk om op eigen tempo de (volledige) migratie naar de cloud te maken.

Security by design

Secure SD-WAN maakt gebruik van het principe van security by design. Door netwerkonderdelen en apparaattypen te segmenteren en te bepalen welke rechten een apparaat nodig heeft om goed te functioneren, creëer je veiligheid binnen alle lagen van het netwerk zonder in te leveren op functionaliteit. Dit zorgt voor meer veiligheid en controle, en uiteindelijk ook tot tevreden zorgmedewerkers.

Meerdere ISP’s

Met veel Secure SD-WAN-oplossingen kun je als zorginstelling gebruik maken van meerdere ISP’s. Zo ben je niet afhankelijk van de netwerken van de grote ISP’s. Kampt Vodafone bijvoorbeeld met een grote storing? Dan kun je doordraaien op een tweede lijn die van KPN is. Bovendien heb je er geen last van als een provider bezig is met het uitvoeren van een update. De zorgmedewerkers zijn altijd bereikbaar en ontvangen meldingen op het juiste moment.

Centraal te managen

Secure SD-WAN is centraal te managen. De partij die de oplossing verzorgt, voert op een centrale plek alle beleidswijzigingen uit. Het resultaat is vergelijkbaar met het gebruiken van een datacenter: veiligheid op alle locaties en een zero trust-aanpak binnen het lokale netwerk. Je krijgt er ook een stukje flexibiliteit bij dat de traditionele infrastructuur niet biedt.

Altijd de beste verbinding

Secure SD-WAN herkent welke beschikbare internetlijn het stabielst is en stuurt data over die verbinding. Zo profiteer je als gebruiker altijd van de best beschikbare internetlijn(en).

Bespaar op je jaarlijkse kosten

Met Secure SD-WAN kun je als zorginstelling flink besparen op de infrastructuur. Zo hebben wij een van onze klanten geholpen om jaarlijks zo’n 25.000 euro te besparen dankzij onze oplossing, wat neer komt op zo’n 15 % van het services contract.

Bovendien profiteer je van functionele voordelen als snellere en veiligere dataoverdracht, security by design, een volledige controle over hun data en centraal management.

Zelf met Secure SD-WAN aan de slag?

Felton is een erkende specialist in het ontwerpen, realiseren, managen en beveiligen van IT-infrastructuren. Met onze Secure SD-WAN-oplossing creëer je niet alleen meer functionaliteit, maar krik je ook het veiligheidsniveau van jouw infrastructuur op. Secure SD-WAN wordt bij ons centraal en volgens het principe ‘security by design’ beheerd. Meer weten over wat we doen? Kijk op de over ons pagina.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Secure SD-WAN voor jouw zorginstelling?

Download onze gratis whitepaper en ontdek de belangrijkste functionaliteiten van SD-WAN om deze technologie beter te begrijpen en te bepalen of dit voor je eigen zorginstelling voordelen kan opleveren.

Of neem gerust vrijblijvend contact met ons op door te bellen met Edwin naar +31 (0)6 25 04 57 52, te mailen naar e.vankorlaar@felton.nl  of het contactformulier op in te vullen.

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Edwin van Korlaar, commercieel directeur bij Felton

Felton is iSourcing Hub Knowledge Partner op het thema SD-WANKnowledge Partners zijn op hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.