Per 1 juli 2024 worden de prijzen verhoogd. Vraag uiterlijk 30 juni een offerte op, en sluit uiterlijk 15 juli een contract met behoud van de huidige prijsstelling voor 1 of 2 jaar.

“Collectief gemeengoed”

De laatste tijd heb ik het in gesprekken met klanten en adviseurs vaak over ‘collectief gemeengoed’ wanneer ik uitleg hoe de nieuwe iSourcing Hub module werkt. Het gaat dan vooral over de vraag hoe we voor 175 thema’s (and counting) en voor toekomstige nieuwe thema’s de relevante spelers in kaart brengen. Hoe we die enorme uitdaging als lean startup aanvliegen, met als belangrijkste ingrediënt dat de gebruikers zelf (en daarmee elkaar) een handje helpen, is volgens mij best bijzonder.

(En inderdaad, ‘collectief gemeengoed’ klinkt als een pleonasme, hieronder lees je waarom ik toch bewust beide woorden tegelijk gebruik.)

Laatst bijgewerkt: 14 februari 2020

Leestijd: 4 minuten

Blog door Henk Pater, Founder van Outsourcing Hub. Deze blog is eerder gepubliceerd via onze OutsourcingHub-website. Per mei 2020 zijn al onze activiteiten samengevoegd via iSourcinghub.nl

Eerst even een stap terug: de kracht van het iSourcing Hub platform is dat je snel de relevante leveranciers (en binnenkort ook adviseurs!) voor een bepaald thema of onderwerp kan identificeren, én de matches vervolgens kan fine-tunen op twee manieren:

 • real-time met filters en kant-en-klare criteria en vragen die leveranciers reeds beantwoord hebben;
 • in no-time door een selectie van de matches met één druk op de knop te benaderen met extra vragen.

Het ultieme doel van iSourcing Hub

Ons ultieme doel is dat bedrijven, (overheids)organisaties en betrokken externe adviesbedrijven iSourcing Hub op regelmatige basis inzetten, voor ieder ICT vraagstuk, groot en klein. De snelheid, toegang tot relevante info en kennis, innovatieve interactiemogelijkheden en minimale kosten moeten deze aanpak zo laagdrempelig maken, dat het de zoekende partij ook stimuleert om in een vroeg stadium contact te leggen goed passende partijen.

Dat leidt niet alleen tot betere long- en short-lists, maar ook tot effectievere leveranciersselecties en aanbestedingen, die bovendien beter aansluiten op de markt en minder doorlooptijd hebben.

De kracht van de community

Om dit alles mogelijk te maken is wel het een en ander nodig. Zo is real-time matching alleen mogelijk als er kant-en-klare criteria en vragen worden geformuleerd én worden beantwoord door zoveel mogelijk IT leveranciers. De Public Library waarin deze criteria en vragen worden geformuleerd speelt dus een cruciale rol, maar uiteindelijk werkt die pas optimaal als er voldoende spelers meedoen én zij de benodigde antwoorden (vooraf) invullen. Hoe krijg je dat voor elkaar?!

De kracht van vrijwel elk platform is de community, die zelf het platform kan verrijken. Vaak in de vorm van ratings en reviews, soms ook door het delen van nuttige informatie of kennis. Op dat laatste ligt (voor nu) de nadruk bij iSourcing Hub, via twee belangrijke elementen/features:

 • Open Contribution in de Public Library Feature:
  Knowledge Partners voegen (selectie)criteria en slimme vragen toe aan de Public Library. Zij kunnen deze items voorzien van een extra toelichting en op die manier kennis delen. Hoe dit precies werkt, lees je hier.
  Het is een key feature om real-time matching op ieder denkbaar thema mogelijk te maken, en tegelijkertijd een mooie manier om kennis te delen. De antwoorden van leveranciers zijn niet voor iedereen zichtbaar, maar worden wel gebruikt voor real-time matching. Daarom noemen we het Open Contribution in plaats van Open Source.
 • Invite Providers Feature:
  Het vullen van de Public Library vergt de nodige kennis en expertise (vandaar de speciale Knowledge Partner rol). Het delen van mogelijk interessante spelers op een bepaalde thema is echter een stuk makkelijker.
  Via ons platform kunnen alle zoekende partijen (eindklanten en IT consultants) nieuwe IT leveranciers uitnodigen. Dat kan in het algemeen, vaak voorafgaand aan een search. Het kan ook (last-minute) tijdens een search. De uitgenodigde IT leverancier wordt automatisch toegevoegd aan de search-resultaten, zodat de gebruiker deze kan selecteren om mee te nemen in (interactieve) vervolgstappen. De uitgenodigde leverancier kan bovendien voor een beperkte tijd gratis en vrijblijvend de Hub uitproberen. Zo zijn we in 2019 met bijna 100 nieuwe IT leveranciers gegroeid. Meer lezen: de Invite Provider feature toegelicht en 5 scenario’s waarbij je de Invite Provider feature inzet.

Met de Invite Providers Feature is het platform ook ideaal voor het verspreiden van marktverkennings, RFI’s en RFP’s, evenals allerlei andere communicatie – zelfs als de relevante spelers nog niet zijn aangehaakt of de Public Library relatief leeg is. Het scheelt veel emailverkeer en bijbehorende risico’s (wie heeft er niet ooit eens een maillijst in de Cc ipv Bcc gezet…). En met als grote voordeel dat de nieuwe uitgenodigde IT leveranciers zichtbaar en vindbaar zijn voor andere gebruikers.

Collectief (en) gemeengoed

In de ideale ‘hub’ zou het uitnodigen van IT leveranciers niet nodig hoeven te zijn; als er genoeg tractie / kritieke massa is, zullen leveranciers zich uiteindelijk zelf melden om niks te missen. Maar om daar te komen is de Invite Providers Feature essentieel. Of het nu gaat om een nieuw thema , waarbij waarschijnlijk veel spelers uitgenodigd moeten worden, of om een relatief ‘volwassen’ thema (zoals Digital Workplace of Software Development), waarbij gebruikers af en toe nog een nieuwe speler vinden/tegenkomen en uitnodigen, de kracht van community is als je het mij vraagt groter dan uren googlen, dure rapporten van marktanalisten of halfbakken lijstjes met van het internet geschraapte data.

Bij de intro van deze blog schreef ik al dat ‘collectief gemeengoed’ een pleonasme is, zoiets als ‘heet vuur’ of ‘nat water’. Toch blijf ik beide termen gebruiken. Want nieuwe uitgenodigde IT leveranciers worden gemeengoed. En dat gemeengoed kan er alleen komen door de collectieve effort van de community.

De ene adviespartij doet moeite om de ERP leveranciers in kaart te brengen (bedankt Mitopics), de andere klant doet dat voor financiële/accounting software (bedankt Hogeschool Leiden) en weer een volgende nodigt voor Robotic Process Automation (RPA) het halve Magic Quadrant van Gartner uit (bedankt anonieme klant). Zo wordt het platform steeds verder gevuld en verrijkt!

Henk Pater, iSourcing Hub

Blog door Henk Pater, CEO / Founder van Outsourcing Hub

Ben je getriggerd door mijn verhaal, wil je meebouwen aan de Hub of wil je met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact op via henk.pater@outsourcinghub.nl of 085 – 773 16 00. Je kunt ook direct een afspraak inplannen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.