Donderdag 16 mei 14:00-15:30 iSourcing Hub LIVE – Deep Dives – thema: Security
Klik hier voor meer info en gratis deelname – kijk en praat live mee, of kijk achteraf terug

Een volgende stap voor de Hub

Bij de Hub hebben we deze zomer niet bepaald stilgezeten. We zijn on fire met de ontwikkeling van ons nieuwe product: de Custom Search komt eraan! Hiermee maken we Outsourcing Hub tot een volwaardige hub die vraag en aanbod kan matchen in veel meer thema’s dan enkel IT outsourcing.

Laatst bijgewerkt: 9 september 2018

Leestijd: 4 minuten

Blog door Henk Pater, Founder van iSourcing Hub. Deze blog is eerder gepubliceerd via onze OutsourcingHub-website. Per mei 2020 zijn al onze activiteiten samengevoegd via iSourcinghub.nl

In het kort: de Custom Search stelt klanten en adviseurs in staat om op een onbeperkt aantal thema’s of aandachtsgebieden te zoeken en relevante spelers te bekijken, alsmede hen te benaderen om vragen te stellen. Dat gaat veel verder dan de traditionele (out)sourcing-diensten. Denk bijvoorbeeld aan applicatie-ontwikkeling, security, BPO, IoT, AI, Office 365 etc. We noemen deze thema’s of aandachtsgebieden domeinen.

Voor ieder domein (bijvoorbeeld Internet of Things) stellen we een Public Library samen, die bestaat uit een set slimme vragen die door andere gebruikers (leveranciers, adviseurs en opdrachtgevers) zijn ingebracht. Dit zijn de vragen die doorgaans als ‘meest relevant’ beschouwd worden. De vragen in de Public Library worden continu gemonitord en verbeterd – zodat je altijd op het juiste moment de juiste vragen stelt, en vaak ook direct de antwoorden ziet. Natuurlijk kun je ook zelf (maatwerk) vragen toevoegen.

Waar een IT-leverancier voorheen op Outsourcing Hub geregistreerd moet zijn, is dat nu niet meer nodig. Als adviseur of opdrachtgever kun je zelf nieuwe partijen of interessante leveranciers toevoegen aan je search.

Deze combinatie van continu groeiende kennis (met de vragen in de Public Library) en het ecosysteem aan leveranciers (het toevoegen van nieuwe spelers) zorgt ervoor dat het systeem sneller groeit en meebeweegt met marktontwikkelingen.

Van Outsourcing naar álle Sourcing

Al bijna twee jaar zochten we bij Outsourcing Hub naar een oplossing om het systeem en de onderliggende matchcriteria flexibeler te maken. Met het huidige systeem is een gebruiker ‘beperkt’ tot de vooraf gedefinieerde criteria en de op de hub aangesloten IT providers. Op het gebied van IT Outsourcing konden we dat oplossen door af en toe nieuwe criteria toe te voegen en nieuwe providers toe te voegen op verzoek van de klant.

Maar dat waren handmatige acties en ook voor andere IT-vraagstukken was die aanpak niet minder praktisch: voor een IoT-project of applicatie-ontwikkeling werk je met andere aandachtspunten en zeer diverse criteria. Met de nieuwe Custom Search hebben we die beperkingen weggenomen en kunnen we veel dieper op inzoomen op tientallen nieuwe domeinen.

Ultieme flexibiliteit met Open Source als bijkomend voordeel

Sterker nog: met de Custom Search kunnen we ieder vraagstuk en ieder domein aan! De uiteindelijke oplossing is niet zozeer een uitbreiding van het huidige model. Het is een nieuwe manier om vraagstukken om te zetten naar slimme en herbruikbare vragen en matchcriteria, en de mogelijkheid om snel nieuwe IT-spelers uit te nodigen.

Zo ontstaat een soort open source platform waar iedereen van profiteert. Een vorm van delen, maar dan niet zozeer een product of dienst, eerder het delen van de manier waarop en kennis over hoe je (leveranciers van) producten en diensten kan vinden, bevragen en selecteren, alsmede kennis van de markt in de vorm van nieuwe (niche) IT leveranciers die worden toegevoegd.

Zonder omweg de juiste vragen én antwoorden

In de huidige markt worden in bepaalde IT domeinen veel RFI-achtige vragen telkens weer opnieuw gesteld of – erger – opnieuw uitgevonden. Door deze vragen te delen en te hergebruiken via een soort open source bibliotheek (de Public Library) is dat verleden tijd. Het voordeel voor de zoekende partij (de IT manager, leveranciersmanager, inkoper, etc. of de betrokken externe adviseur) is dat men zo veel sneller de juiste vragen aan de juiste partijen kan stellen. Het voordeel voor de leverancier is dat vooraf ingevulde of eerder gegeven antwoorden kunnen worden hergebruikt.

Zo blijft er tijd over voor de echt belangrijke (contextuele) zaken die uiteraard niet vooraf in een systeem gevangen kunnen worden. En grote kans dat je een paar partijen vindt die je anders nooit was tegengekomen. Misschien zit daar wel een gouden match tussen.

Het voordeel voor IT spelers is dat zij sneller gevonden kunnen worden, door klanten die ook daadwerkelijk goed passen en die vragen stellen die men ook echt kán beantwoorden. En zonder dat daarvoor zeer zware (online) marketing budgetten nodig zijn – dus ook geschikt voor kleinere niche spelers, met een beperkt budget maar fantastische propositie.

Lancering van de Custom Search

Een groot deel van de Custom Search functionaliteit is al gereed en wordt binnenkort live gezet. De eerste (test) Custom Searches starten eind september of begin oktober. Natuurlijk zal niet ieder domein direct 100% dekking hebben qua relevante spelers en handige vragen, maar het mooie is dat zo’n domein heel snel gevuld kan worden. We zullen daarbij zowel (huidige) leveranciers als adviseurs vragen of ze diensten leveren op een bepaald domein. Deze partijen kunnen vervolgens ook helpen het formuleren van een eerste set slimme vragen.

Is een adviseur of leverancier echt expert op een bepaald domein, dan kunnen  ze ook de rol van Knowledge Partner vervullen. Ze helpen dan met het opstellen en onderhouden van de slimme vragen in de Public Library en met het slim inrichten van een speciale website landingspagina om nieuwe klanten aan te trekken. Een voorbeeld van zo’n landingspage voor een specifiek thema vind je hier.

Spannende ontwikkelingen dus! Bestaande adviseurs en leveranciers zullen in etappes toegevoegd worden aan dit nieuwe onderdeel van de Hub. Verder zullen we de lijst met domeinen uitbreiden en invullen met relevante partijen: naast de ruim 120 IT leveranciers die al op Outsourcing Hub zijn aangesloten, hebben we nog vele tientallen kleinere (niche) IT-spelers die geïnteresseerd zijn. Deze partijen kunnen we nu eindelijk ook een plaats geven in het systeem. Zo ontstaat een uitgebreider en gevarieerder aanbod, wat weer extra klanten en zoekopdrachten aantrekt, óók voor het IT Outsourcing-domein waar we oorspronkelijk mee zijn gestart.

Henk Pater, iSourcing Hub

Blog door Henk Pater, CEO / Founder van iSourcing Hub

Ben je getriggerd door mijn verhaal, wil je meebouwen aan de Hub of wil je met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact op via henk.pater@isourcinghub.nl of 085 – 773 16 00. Je kunt ook direct een afspraak inplannen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.