3 kenmerken van een volwassen Cloud Managed Service Provider
De moed zakt me in de schoenen als ik weer iemand hoor zeggen dat “cloud slechts de computer van iemand anders is”. Dat is veel te kort door de bocht. Als organisaties hieruit afleiden dat ze de hyperscale public-cloudplatformen van Microsoft, Amazon en Google op dezelfde manier kunnen behandelen als een on-premises datacenter, dan is de kans dat deze organisaties de beloofde voordelen van cloud gaan benutten klein.
Gastblog door Koen van Schijndel, Consultant bij Weolcan (Knowledge Partner iSourcing Hub op het thema Cloud). Deze blog is eerder verschenen op OutsourcingHub.nl. Per mei 2020 zijn al onze activiteiten samengevoegd via iSourcing Hub.
Onderzoek van Rightscale laat zien dat ontbrekende kennis en expertise op het gebied van cloud één van de top drie uitdagingen is in de adoptie van cloud binnen een organisatie. Deze lacune kun je, al dan niet tijdelijk, invullen door de hulp van een Cloud Managed Service Provider (MSP) in te schakelen. Het selecteren van een goede, volwassen Cloud MSP is echter niet eenvoudig. Om je op weg te helpen: drie belangrijke kenmerken van een volwassen Cloud MSP.
#1 | MSP-partnerstatus bij de cloudprovider
Cloud MSP’s met een specifieke ‘partnerstatus’ bij de cloudprovider(s) hebben de voorkeur over MSP’s zonder partnerstatus. Een dergelijk status toont aan dat de MSP beschikt over cloud-specifieke vaardigheden om dienstverlening op de cloudplatformen te leveren en is zeker geen wassen neus, onder andere omdat MSP’s vaak uitgebreide checklists moeten invullen, referenties moeten aanleveren of aan een audit-achtige toetsing worden onderworpen om een de status te bemachtigen.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Om in aanmerking te komen voor de partnerstatus ‘Amazon Web Services MSP’, is om te beginnen een ‘advanced’ of ‘premier’ consulting-partnerstatus nodig, waarvoor een MSP dient te beschikken over specifieke accreditaties (bijv. op het gebied van cloud businesscasing) en AWS-gecertificeerd personeel, moet zorgen voor een bepaalde omzetgarantie en jaarlijks aan AWS een fee verschuldigd is. Aanvullend zijn er vier of meer referentiecases nodig en dient de MSP een uitgebreid self-assessment te doorstaan op basis van de AWS MSP Partner Program Validation Checklist.
- Om je zelf Google Cloud MSP te mogen noemen, dien je tenminste te beschikken over (1) diensten op het gebied van consultancy, analyse, implementatie, monitoring en optimalisatie, (2) fulltime support op basis van ‘enterprise-waardige’ Service Level Agreements, (3) ‘tiered’ supportmodellen en (4) gecertificeerde cloud engineers t.b.v. ondersteuning.
#2 | Cloud-ready automation tooling
Een volwassen MSP beschikt over een set aan tools waarmee de dienstverlening (bijv. event- en incidentmanagement, provisioning en configuratiemanagement) op de cloudplatformen in hoge mate geautomatiseerd kan worden. Anders dan geclaimd wordt door sommige MSP’s, stelt het beheren van cloudplatformen wel degelijk aanvullende of andere eisen aan de tooling en zijn er bovendien meer mogelijkheden voor automatisering.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Het integreren van informatie uit cloud-native monitoring tools op de cloudplatformen, die voortdurend worden verbeterd door de cloudproviders.
- Het integreren van verregaande mogelijkheden op het gebied van ‘infrastructure-as-code‘.
- Het faciliteren van dashboards om inzicht in kosten te genereren die gemaakt worden op het cloudplatform.
Op het moment dat het niet meer gaat om het beheren van Infrastructure-as-a-Service (IaaS), maar om het beheren van Platform-as-a-Service (PaaS), zal een MSP in nog hogere mate aangewezen zijn op de tools van de cloudproviders en andere high-end automation tooling.
#3 | Expertise om te kunnen innoveren met cloud
Waar de focus van traditionele MSP’s bijna uitsluitend ligt op het zo strak mogelijk organiseren van de dienstverlening in de ‘run-fase’ (de operatie), zien wij bij veel organisaties de behoefte om een MSP ook in te zetten om expertise te leveren in de ‘plan-&-build-fase’. Daarin worden bijvoorbeeld ontwerpen gemaakt voor het volledig herontwerpen van applicaties op basis van cloud-native services op de cloudplatformen (zoals serverless), om daarmee nieuwe en meer innovatieve functionaliteit te realiseren of kosten drastisch te verlagen. Zeker in de beginfase is de inbreng van deze externe kennis en expertise zeer gewenst, om ervoor te zorgen dat de organisatie bekend raakt met de innovatieve mogelijkheden van de cloudplatformen en de kans krijgt om deze expertise met behulp van de MSP intern te ontwikkelen.
Het selecteren van een volwassen MSP die aan bovenstaande kenmerken voldoet begint met het stellen van slimme vragen tijdens het offertetraject. Immers, op slechte vragen volgen nou eenmaal slechte antwoorden van leveranciers. Om je op weg te helpen, heeft Weolcan via iSourcingHub een aantal slimme vragen ter beschikking gesteld die je kan gebruiken bij een uitvraag voor diensten van een Cloud MSP. Doe er je voordeel mee!
Deze gastblog is verzorgd door Koen van Schijndel, Consultant bij Weolcan
Weolcan is iSourcing Hub Knowledge Partner: Cloud. Knowledge Partners zijn op de hub aangesloten leveranciers and adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.