Samenwerken in multi-vendor ecosystemen vraagt om vakbekwame regisseurs
De digitale transformatie, die bij veel organisaties in gang is, vraagt een grote focus op de vraagzijde van IT-organisaties. Aan de aanbodzijde neemt echter ook het aantal service providers sterk toe. Interne IT organisaties en hun Service providers dienen samen te werken om maximale toegevoegde waarde te leveren aan hun klanten. Het organiseren van deze samenwerking vraagt om vakbekwame regisseurs.
Gastblog door Arjan van der Poel, oprichter/eigenaar van Suerte Academy (Knowledge Partner op het thema Training and Certification Services) en Ronald Hoogeboom, oprichter/eigenaar van AltijdContinuITeit – samen de drijvende krachten achter Regiewijzers en mede-initiatiefnemers van Service Integratie Nederland.
IT-organisaties zijn meer en meer onderdeel van complexe waardeketens. De end-to-end diensten voor service consumers worden zelden nog geleverd door één partij, maar steeds vaker door een samenspel van meerdere interne en externe service providers.
Dit nieuwe samenspel vereist regie, uitgevoerd door vakbekwame regisseurs. Regisseurs die praktisch in staat zijn de belangen van alle partijen te begrijpen, maar ook te bepalen welke partijen goed bij elkaar passen om goed samen te kunnen werken.
Service Integratie als methodologie is sterk in opkomst voor het bundelen van het samenspel van meerdere partijen bij één klantorganisatie. Een belangrijke rol is hier weggelegd voor de service integrator. Deze rol kan intern of extern belegd worden.
Het ontwikkelen van deze service integratie capabilities is geen sinecure. Veel IT-organisaties besteden veel tijd aan reactieve en operationele taken. Tijd die niet besteed wordt aan continue verbetering en ook niet aan ‘client-facing’ activiteiten.
Vakbekwame regisseurs zijn in staat om als het ware ‘een huis te bouwen’ waar optimale samenwerking tussen alle partijen mogelijk is, inclusief de benodigde practices voor service integratie. . Dit vereist inhoudelijke kennis van de materie, maar vooral goede organiserende en persoonlijke vaardigheden.
Even voorstellen
Als nieuwe kennis- en opleidingspartner zijn wij trots om deel uit te maken van een snelgroeiend ecosysteem van organisaties op het gebied van sourcing. Het is geweldig hoe iSourcing Hub een belangrijke schakel vormt in het bij elkaar brengen van partijen in dit ecosysteem.
Suerte Academy en Altijd ContinuITeit hebben hun krachten gebundeld en zijn samen Regiewijzers gestart om mensen in een regierol op te leiden en te begeleiden tot Gecertificeerd Praktisch Regisseur (GPR). Ook kunnen wij deze regierol tijdelijk of permanent voor organisaties invullen.
Tevens zijn wij mede-initiatiefnemers van Service Integratie Nederland, een platform voor het beschikbaar stellen en delen van best practices op het gebied van Service Integration and Management (SIAM).
Suerte Academy biedt diverse trainingen op het gebied van regie (sourcing governance), service integratie en contract management. Van basisniveau (Foundation) tot en met een volledige leergang tot Gecertificeerd Praktisch Regisseur.
Ons motto is ‘fietsen leer je door te fietsen, niet door te praten over fietsen’. Dit zegt veel over onze ervaringsgerichte stijl van trainen. Deze aanpak en de resultaten die we behalen zijn wat ons betreft een tweede belangrijke onderscheidende factor.
Ervaring is ook wat centraal staat bij onze associates, onze trainers en coaches. Geen uitgebreide theoretische verhalen, maar discussies, casussen, oefeningen op basis van de praktijk en… hun eigen praktijk.
Vakbekwame regisseurs dienen hun richtinggevende, organiserende, begeleidende en evaluerende regietaken continu te ontwikkelen en te verbeteren. Zodat zij in staat zijn om steeds beter te kunnen samenwerken en andere samenwerkingsvormen beter te organiseren en te begeleiden.

Voor het uitvoeren van deze regietaken hebben regisseurs praktische inhoudelijke, organiserende en persoonlijke vaardigheden nodig. Kennis van best practices als ITIL is niet voldoende. Het gaat erom dat een regisseur effectief bent is situaties die ertoe doen. Tijdens een lastig gesprek met een leverancier of een presentatie aan senior management.
Als Knowledge Partner op het thema Training & Certification Services zullen we vragen toevoegen aan de Public Library die betrekking hebben op de volwassenheid van regie en service integratie practices. En op de vaardigheden en certificeringen van regisseurs.
Uiteindelijk wordt succes van sourcing bepaald door de mensen die hier betrokken bij zijn. Aandacht aan de juiste vaardigheden en training hiervan in een vroegtijdig stadium van de sourcing lifecyle is daarom cruciaal.
Aanbieding
Op maandag 17 mei starten we weer met onze zeer populaire 3-daagse training Certified Outsourcing Specialist. Hier leert u regie-best-practices voor iedere fase van de sourcing lifecycle, van strategie tot operatie.
Na het examen ontvangt u een internationaal certificaat van de International Association of Outsourcing Professionals (IAOP). Er zijn slechts enkele opleiders in Nederland die deze training en certificering aanbieden.
Voor alle lezers van de nieuwsbrief van iSourcing Hub heeft Suerte Academy een speciale aanbieding. Bij inschrijving voor een van onze trainingen (niet alleen bovenstaande) ontvangt u een korting van 20% op de cursusprijs. Vermeld hiervoor bij inschrijving via onze website de kortingscode HUBSA21.

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Arjan van der Poel, oprichter/eigenaar van Suerte Academy en Ronald Hoogeboom, oprichter/eigenaar van AltijdContinuITeit.
Suerte Academy is iSourcing Hub Knowledge Partner op het thema Training & Certification Services. Knowledge Partners zijn op hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.