iSourcing Hub LIVE! #4 gemist? Bekijk de opname van dit event en vorige iSourcing Hub LIVE! events hier.

Koopkracht door inkoopavontuur

De laatste tijd spreek en spar ik veel met inkopers. Als het gaat over wat er allemaal mogelijk is met iSourcing Hub, hoor ik soms de nodige twijfels. Op zich best begrijpelijk, zeker voor inkopers die werkzaam zijn in de publieke sector en zich moeten houden aan aanbestedingsregels. Toch daag ik mijn klanten op dat vlak graag uit. Daarbij gebruik ik vaak een vergelijking die misschien wat vreemd klinkt, maar klopt als een bus: “Adventure is what you make of it.” Ook als avontuur niet echt je ding is, raad ik je aan even verder te lezen.

Laatst bijgewerkt: 28 juni 2022

Leestijd: 5 minuten

Blog door CEO/Founder Henk Pater

Ok, eerst even over die uitspraak: die zit in de film The Art of FLIGHT en is afkomstig van Travis Rice, een van de beste snowboarders ter wereld. Wat je in deze film ziet is extreem, maar er zit veel planning achter. Ja, het kan fout gaan, maar gelukkig hoeven we met iSourcing Hub niet zo extreem te gaan. Een beetje avontuur is voldoende.

Ietwat van de gebaande paden afgaan en hier en daar een klein sprongetje – dat is ook al avontuurlijk. Als ervaren off-piste snowboarder weet ik dat zoiets niet zonder risico is. Een veilig off-piste avontuur vergt theorie- en praktijktraining en een goed inzicht in bijvoorbeeld groepsdynamiek. En zelfs met al die kennis en ervaring kan het verstandig zijn om een lokale gids in te huren. Dat zijn allemaal vormen van risicomanagement. Met een beetje risicomanagement kun je iSourcing Hub veilig inzetten.

Veilige op avontuur met iSourcing Hub

Als je iSourcing Hub voor de eerste keer inzet, voelt het misschien als een avontuur. Avontuur betekent zoiets als een onverwachte, spannende gebeurtenis. En die vergelijking is perfect als ‘m combineert met voldoende risicomanagement.

Want naast tijd- en kostenbesparing levert inzet van iSourcing Hub vrijwel altijd iets onverwachts op: een leveranciers of oplossing die men nog niet kende, een partij die nu toch wil deelnemen aan een RFI of marktconsultatie, een verrassend of zeer waardevol inzicht, of feedback van de markt dat tijdslijnen niet haalbaar zijn (weliswaar niet positief, maar hoe eerder je dat weet, hoe beter).

Maar inzet van iSourcing Hub is ook spannend en niet geheel zonder risico, zeker in de publieke sector. Dat is waar risicomanagement om de hoek komt kijken. Gelukkig mag er in de publieke sector vrij veel in de vormvrije fase (waar iSourcing Hub zich op richt), zolang de aanbestedende dienst zich maar aan bepaalde regels houdt. Er is bruikbare jurisprudentie voor handen (deze gebruik ik vaak). En met bepaalde tactieken (zoals anoniem raadplegen van de markt of het combineren met publicatie van de marktconsultatie) kan het risico naar (vrijwel) nul.

“When it comes down to it, it’s pretty simple. Adventure is what you make of it.”
Travis Rice, The Art of FLIGHT

Hoe avontuurlijk mag of moet je zijn?

Sommige inkopers zien dan nog steeds beren op de weg. Voor zover dat terecht is, stel ik dan de risk & award vraag: accepteer je dat ‘restrisico’, omdat de voordelen van de ietwat avontuurlijke route opwegen tegen de eventuele nadelen?! 

In sommige gevallen mag inkoop wat mij betreft wat avontuurlijker zijn, in andere gevallen is het zelfs bittere noodzaak. Want ‘koopkracht’ gaat wat mij betreft niet alleen over iets zo goedkoop mogelijk verkrijgen, of over de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). Koopkracht begint al veel eerder met het in goed in kaart brengen van de relevante spelers en ontwikkelingen, alsmede het (vroeg)tijdig betrekken van de markt. Daar hoort in meer of mindere mate een inkoopavontuur bij. 

Uiteraard wil je je daarbij aan de regels houden, maar dat is geen doel op zich. Het gaat om het uiteindelijke resultaat. Inkoopavontuur draagt bij aan een beter resultaat, alhoewel je nooit helemaal zeker weet wat het gaat opleveren en het best spannend kan zijn, maar dat is geen excuus om iSourcing Hub niet in te zetten of op z’n minst eens te proberen.

Want de risico’s van op (inkoop)avontuur gaan zijn over het algemeen prima beheersbaar en vrijwel iedere klant die iSourcing Hub inzet zal bevestigen dat er een onverwachts positief effect werd behaald. Wat dat betreft adviseer ik je te luisteren naar wat Travis Rice zegt: avontuur is wat je er zelf van maakt. En als je daar hulp bij nodig hebt, zijn we vanuit iSourcing Hub graag je gids.

Henk Pater, iSourcing Hub

Blog door Henk Pater, CEO / Founder van iSourcing Hub

Ben je getriggerd door mijn verhaal, wil je meebouwen aan iSourcing Hub of wil je met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact op via henk.pater@isourcinghub.nl of 085 – 773 16 00. Je kunt ook direct een afspraak inplannen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

Blog van Henk Pater

Bedankt voor alle felicitaties, maar ik wil cadeautjes!

Knowledge Partner Blog

De sleutel tot vertrouwen in de digitale wereld: Waarom Identiteitsverificatie meer is dan een veiligheidsmaatregel

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.