Kom je eigen bubbel uit – leuk en inspirerend!

Eindelijk, per 25 september gaan we terug naar normaal en schaffen we de anderhalvemetersamenleving af! Aan discussies over gedwongen vaccineren en de corona-pas (preciezer: de QR-code via de CoronaCheck-app) ga ik m’n vingers niet branden. Maar de zogenaamde corona-bubbels zijn wél interessant, namelijk als bruggetje naar iets wat ik graag verkondig. Kom je bubbel uit!

Laatst bijgewerkt: 21 september 2021

Leestijd: 5 minuten

Blog door CEO/Founder Henk Pater

Corona-bubbels zoals bij de Olympische Spelen en Formule 1 per team hielpen goed het aantal besmettingen te beperken en onder controle te houden. Maar verder terug in de coronacrisis zaten veel van ons noodgedwongen in een soort eigen bubbel; we moesten zoveel mogelijk thuis blijven en mochten (bijna) geen bezoek ontvangen. Beperkend, ietwat saai of soms zelfs frustrerend, nietwaar?

Bubbels bestaan al eeuwen; veel mensen zitten min of meer in een eigen sociale bubbel met bijvoorbeeld vrienden van de zelfde leeftijd en met een gelijkwaardig opleidingsniveau of inkomen. Die bubbel voelt best prettig, comfortabel en veilig. Op zich niks mis mee, maar je beeld van de wereld kan wel wat vernauwd raken. Die bubbel uitkomen kan soms wat ongemakkelijk zijn, maar uiteindelijk is het vaak leuk en inspirerend of een bron van (nieuwe) energie.

Misschien is de parallel naar sourcing en inkoop niet zo voor de hand liggend, maar toch maak ik graag de vergelijking; veel bedrijven (en overheidsinstellingen*) zitten, soms onbewust, in een eigen (zakelijke) bubbel. Die voelt niet per se comfortabel of veilig, maar de bubbel uitkomen – oftewel breder kijken – kost vaak extra tijd of geld. Zeker wanneer er een overvloed aan keuze is, hebben mensen de neiging om terug te vallen op wat ze al weten, of (onderzoek naar) keuzes uit te stellen. Die Paradox of Choice houdt ook bedrijven in hun bubbel.

*) Voor de publieke sector bij aanbestedingen denk je wellicht dat dit geen issue is als ze gepubliceerd worden, maar ook daar geldt dat er sprake is van een bubbel; lang niet iedere IT-leverancier is bekend met – dat wil echter niet zeggen dat ze niet goed zouden passen. Bovendien is publicatie bij een (meervoudig) onderhands aanbesteding en bij bijvoorbeeld marktconsultaties niet verplicht.

Risico’s van de zakelijke bubbel

En dat is zonde en bovendien niet zonder risico’s. Uiteraard kan het zijn dat de best passende leveranciers, diensten of producten al binnen de eigen bubbel aanwezig zijn. Maar met iSourcing Hub tonen we keer op keer aan dat een kijkje buiten de eigen bubbel vrijwel altijd verrassingen oplevert. Bijvoorbeeld een interessante leverancier die vervolgens meedraait in een RFI, marktconsultatie, RFP of aanbestedingsprocedure, of zelfs de deal binnensleept.

Zelfs al speelt bovenstaande niet en zijn alle relevante en geschikte aanbieders beschikbaar binnen de eigen bubbel, dan speelt er vaak nog een soort meta-bubbel. Daarmee bedoel ik dat de markt niet (tijdig) wordt betrokken. Dat de leveranciers goed in kaart zijn gebracht, en zelfs hun portfolio en meest recente proposities, betekent niet dat je er al bent. Zo helpt iSourcing Hub klanten en (hun) adviseurs de markt in een vroeg stadium om input te vragen, zowel op inhoud als op haalbaarheid van bijvoorbeeld de voorgenomen planning en procedure.

Kom je eigen bubbel uit – hoe dan?!

Je persoonlijke/sociale bubbel uitkomen is makkelijker dan je denkt. Er zijn allerlei mooie initiatieven, van een stukje wandelen met demente bejaarden tot buddy worden voor jongeren uit een kansarme omgeving. Iets simpeler: word lid van een vereniging of ontmoet nieuwe mensen via een datingsite. Het aantal mogelijkheden is zo groot dat het nog een flinke zoektocht kan worden alvorens je iets vindt dat echt goed bij je past.

Je zakelijke bubbel uitkomen is vaak ook niet makkelijk; meestal is er tijdsdruk en kost het in kaart brengen van alle relevante aanbieders of oplossingen veel tijd of geld. Over leveranciers tijdig te betrekken nog maar niet te spreken. Gelukkig maken we dat met iSourcing Hub een stuk gemakkelijker en laagdrempeliger, zonder dat het betrokken partijen veel tijd of geld kost. Met al bijna 500 aangesloten leveranciers die zelf actief bijhouden of en wat ze doen op al bijna 200 thema’s (en een proces waarbij we maandelijks tientallen nieuwe leveranciers in kaart brengen en aansluiten), heb je in no-time een goed beeld.

En daarbij geldt: hoe eerder je dat doet, hoe beter. Want het vroegtijdig betrekken van leveranciers (ook wel Early Supplier Involvement genoemd) werkt, zo blijkt uit onderzoek. En omdat je via iSourcing Hub ook nog eens heel snel (vaak zelfs real-time) de best passende of meeste relevante partijen kan inventariseren, wordt het hele proces nog veel effectiever én efficiënter.

Conclusie

De corona-bubbels waren bedoeld om het aantal contact(momenten) te beperken, en daarmee het aantal besmettingen (en mutaties) te reduceren. Bij sociale en zakelijke bubbels is binnen je bubbel blijven juist beperkend en risicovol. Bij sourcing en inkoop wil je als het even kan juist je bubbel uitkomen om nieuwe contacten te realiseren en ‘besmet’ of beter gezegd geïnspireerd te raken met nieuwe inzichten. Allemaal informatie die helpt om uiteindelijk betere sourcing/inkoop beslissingen te maken.

Henk Pater, iSourcing Hub

Blog door Henk Pater, CEO / Founder van iSourcing Hub

Ben je getriggerd door mijn verhaal, wil je meebouwen aan iSourcing Hub of wil je met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact op via henk.pater@isourcinghub.nl of 085 – 773 16 00. Je kunt ook direct een afspraak inplannen.

Lees meer

Nieuws

Ons team is uitgebreid met een nieuwe Sales & Accountmanager!

Nieuws

Nieuwe aanwinst voor iSourcing Hub!

Nieuws

Jesse Teeuwen aan de slag bij iSourcing Hub

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.