Cybersecurity in het tijdperk van ‘het nieuwe normaal’
‘Het nieuwe normaal’. Voor een groot deel van werkend Nederland betekent dit onder andere dat er veel meer wordt thuisgewerkt dan vóór de coronapandemie. Fijn dat het kan, maar hoe veilig zijn die digitale werkplekken in de cloud eigenlijk? In hoeverre heb je als organisatie controle over de privé-apparatuur en applicaties waar je medewerkers ongetwijfeld gebruik van maken?
Feit is dat cybercriminaliteit de laatste jaren enorm is toegenomen. Hackers worden steeds slimmer en gaan meer geavanceerd en beter georganiseerd te werk dan ooit tevoren, waardoor digitale bedreigingen razendsnel veranderen. Zo werd het bedrijf VDL onlangs getroffen door een grote computerkraak en kregen begin dit jaar de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam te maken met een serieuze cyberaanval. Maar ook kleine en middelgrote bedrijven ontkomen er niet aan. Inmiddels zijn er zelfs dagelijks incidenten en is het niet meer de vraag of, maar wanneer jouw organisatie te maken krijgt met een beveiligingsbreuk.
De impact van cybercriminaliteit
De gevolgen van een cyberaanval zijn enorm. Het gaat niet alleen om het betalen van losgeld, maar ook om verlies aan continuïteit, gevolgschade en herstelkosten. En wat te denken van de reputatie van je organisatie en het vertrouwen van je klant, zeker als vertrouwelijke of gevoelige informatie is gelekt als gevolg van de beveiligingsbreuk?
Er is dan ook een groeiend besef dat cyberveiligheid een opgave is voor de hele organisatie, en niet beperkt kan worden tot de IT-infrastructuur. De vraag naar ethisch hackers – die organisaties adviseren over de zwakke plekken in hun netwerk – neemt toe, maar het in dienst nemen van een dergelijke expert is in de meeste gevallen alleen weggelegd voor grote bedrijven en overheidsinstanties. Gelukkig kun je als organisatie ook zélf actie ondernemen.
Even voorstellen: QS Solutions
QS solutions is een Microsoft Gold-gecertificeerde partner die al meer dan 15 jaar Microsoftdiensten implementeert en eigen cybersecuritysoftware ontwikkelt. Het is ons doel de productiviteit van organisaties te vergroten, zonder dat de beveiliging van systemen en gegevens gevaar loopt. Een optimale én gebruiksvriendelijke bescherming van gegevens. Dat is de kracht van QS solutions.
Dankzij onze focus op gebruikersadoptie maken wij met softwareaanpassingen en software-op-maat jouw digitale werkplek eenvoudiger en veiliger. Onze Cyber Security Assessment Tool (CSAT) wordt gebruikt door Microsoft zelf en door Microsoft-partners wereldwijd. Dankzij onze jarenlange internationale ervaring zijn wij gespecialiseerd in drie thema’s: Enhance Security, Work Securely en Business Apps & Analytics.
Het hoofdkantoor van QS solutions staat in Amersfoort en we hebben inmiddels kantoren in Keulen (Bonn) en Ho Chi Minh City (development).
Optimale veiligheid dankzij ‘Zero Trust’
Voor het verbeteren van de cybersecurity in het digitale tijdperk is een strategie nodig die meebeweegt met de toenemende complexiteit en dynamiek van onze manier van werken. Een die alle medewerkers, apparaten en applicaties beveiligt, waar die zich ook bevinden, zonder dat deze een belemmering vormt voor de productiviteit.
Een ‘Zero Trust’-model biedt hiervoor de oplossing bij uitstek. Het gaat uit van continue verificatie van alle toegang tot systemen, en beperkt de gebruikerstoegang tot just-in-time en just-enough-access. Een minimale basis aan veiligheidsmaatregelen op alle fundamentele elementen en non-stop monitoring zorgen voor een brede reikwijdte en solide beveiliging. Door applicaties te segmenteren en data te analyseren met behulp van artificial intelligence (AI) kun je bovendien veel sneller en gerichter actie ondernemen.
Nulmeting
Hoewel Zero Trust-beveiliging het meest effectief is als je het direct integreert in je hele digitale omgeving, kun je ook kiezen voor een gefaseerde aanpak. Aangezien resources en budgetten meestal beperkt zijn, is dit vaak de meest haalbare oplossing.
Het startpunt is een nulmeting die vaststelt wat de volwassenheid van de organisatie is op het gebied van cybersecurity. Zo brengt de Cyber Security Assessment Tool (CSAT) van QS solutions het digitale landschap en potentiële kwetsbaarheden in kaart, om zo te achterhalen welke gebieden als eerste aangepakt moeten worden. Hierbij kijken we naar de verschillende facetten van cyberveiligheid, zoals bijvoorbeeld het beleid rondom authenticatie en toegang, microsegmentatie, automatisering van detectie en herstelacties, en het gebruik van AI en cloud-intelligentie.
Gericht verbeterplan
Daarnaast stellen we vragen over bestaande securityprocessen en -procedures binnen jouw organisatie. We analyseren alle verkregen data en komen met een duidelijk rapport, inclusief een gericht actieplan met de juiste technologische en procedurele maatregelen om je security te verbeteren, precies waar het nodig is.
Het is voor Zero Trust-beveiliging dus niet nodig om de volledige IT-infrastructuur in een keer te vervangen. Zodra je als organisatie een helder beeld hebt van eventuele risico’s en kwetsbaarheden, kun je geïnformeerde besluiten nemen voor een effectief en efficiënt verbeterplan.
Contact
Wil je met ons verder praten over cybersecurity binnen jouw organisatie? Ben je benieuwd welke verbeteringen prioriteit zouden moeten krijgen? En vooral ook wat op korte termijn haalbaar is? Laat het ons weten! Onze experts helpen je graag op weg.
+31 (0)33 – 71 22 111

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Enes Kartal van QS Solutions (Knowledge Partner op het thema Cyber Security). Knowledge Partners zijn op iSourcing Hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.