Vernieuw software voordat het te laat is!

In een steeds sneller veranderde wereld is het belang van een flexibele IT-omgeving fors toegenomen. Snel reageren op de marktontwikkelingen is cruciaal voor het toekomstige succes van ondernemers. Software die jaren geleden is ontwikkeld, voldoet niet meer aan de moderne eisen. Dit wekt irritatie op bij de gebruikers. De software is vaak niet porteerbaar naar de Cloud! Hoe maak je de transitie van verouderde applicaties en programma’s naar een nieuwe omgeving? Waar moet je rekening mee houden? Wat is de impact op de lopende business? Wat levert het op? In dit artikel delen wij onze ervaringen.

Laatst bijgewerkt: 2 oktober 2019

Leestijd: 8 minuten

Blog door Allard Janssen, Co-owner van Blue Ocean Fishing (Knowledge Partner iSourcing Hub, Application Modernization / Software Vernieuwing). Deze blog is eerder gepubliceerd via onze OutsourcingHub-website. Per mei 2020 zijn al onze activiteiten samengevoegd via iSourcinghub.nl

Blue Ocean Fishing is een jonge organisatie, opgericht door zeer ervaren IT-professionals. Onze dienstverlening richt zich op het realiseren van Enterprise Software Solutions, gebaseerd op een low code, API-first benadering. Wij bieden een totaaloplossing waarbij de klant volledig wordt ontzorgd op het gebied van ontwerp, architectuur, realisatie en beheer waarna de oplossing als een (Cloud) service kan worden aangeboden. Meer informatie over ons vind je op www.blueoceanfishing.com.

Vanwege onze specialisatie in softwarevernieuwing zijn we als Knowledge Partner aangesloten bij iSourcing Hub op het thema Application Modernization. Wij transformeren verouderde applicaties op effectieve wijze naar een moderne software-omgeving die voldoet aan hedendaagse gebruikerseisen en standaarden.

De Low code API-first benadering

Low code is een moderne manier om snel en met een minimum aan codeerwerk, softwareapplicaties te ontwerpen en te bouwen. Het stelt ontwikkelaars in staat om in rap tempo betrouwbare toepassingen af te leveren. De nadruk ligt hierbij op een goed ontwerp. Je kunt low code vergelijken met de productie van auto’s aan de lopende band. Vroeger gebeurde dat met de hand. Tegenwoordig zijn deze arbeidsintensieve taken geautomatiseerd of beter gerobotiseerd.

Daarnaast hanteren we bij Blue Ocean Fishing een API-first benadering. Dat wil zeggen dat, al vanaf het ontwerp van de software, alles om de Application Program Interface (API) draait. De achterliggende gedachte is dat het eindproduct hoogstwaarschijnlijk via een mobiel device wordt bekeken. API-first is uitermate geschikt voor Cloudtoepassingen.

Zowel low code als API-first betekenen voor de klant dat we snel toepassingen kunnen bouwen die uitermate betrouwbaar én toekomstbestendig zijn. De Cloud is ons primaire platform voor deze applicaties.

Softwarevernieuwing – onze visie

We leven in een jachtige wereld die steeds sneller evolueert. De manier waarop we computers inzetten in onze bedrijven verandert steeds. Tegenwoordig draait alles om een hoge mate van flexibiliteit en snelle toegang tot bedrijfsdata. Tijd en locatie mogen hierbij geen enkele rol meer spelen. De gebruiker is veeleisender geworden. De IT-infrastructuur, dus ook de software, dient hierdoor snel in te spelen op de steeds veranderende marktomstandigheden.

Onze ervaring leert ons dat er een aantal signalen bestaan waarop bedrijven alert moeten zijn en die wijzen op de noodzaak om software snel te vernieuwen:

  • Ontbreken van mobiele toegang.
  • Thuis- of mobiel werken onmogelijk. Software enkel geschikt voor vaste werkplek.
  • Hoge beheerkosten en veranderkosten (maatwerk).
  • Software is niet in lijn met de nieuwe AVG-wetgeving.
  • Verouderde technologie die niet langer ondersteund wordt door de leverancier.
  • Applicatie niet migreerbaar naar de Cloud.

Als één of meer van de bovengenoemde zaken bij jou spelen, dan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen.

Hiermee is de druk en de afhankelijkheid van IT-systemen in de samenleving alleen maar toegenomen. Door een methode te ontwikkelen waarbij wij software snel kunnen aanpassen, low code en API-first, behaalt Blue Ocean Fishing tijdwinst ten opzichte van de oude methode van softwareontwikkeling. Dit levert je meteen een concurrentievoordeel op.

Belangrijke aandachtspunten bij Application Modernization

Een goede voorbereiding is een belangrijke succesfactor bij het vernieuwen van je software. Hiervoor kun je gebruik maken van de vragen die we vanuit ons Knowledge Partnerschap hebben toegevoegd aan de Public Library van iSourcing Hub. Deze vragen helpen je bij het formuleren van je eisen en wensen, en het selecteren van de voor jou juiste partner. We lichten er graag een aantal voor je uit:

  • Bieden jullie ondersteuning bij het bepalen waar kansen, risico’s en mogelijke besparingen?

Het is belangrijk om verouderde software zo snel mogelijk toekomstbestendig te maken. De eisen die een gemiddelde onderneming tegenwoordig stelt aan software zijn sterk gewijzigd. Het IT-landschap is volwassener geworden, terwijl alles constant in ontwikkeling is. Maar wat krijg je terug voor de investering (ROI) in softwarevernieuwing?

  • Lagere operationele en onderhoudskosten!
  • Minder storingen, onderbrekingen en minder risico’s. Kortweg: een grotere beschikbaarheid en betere performance.
  • Flexibel onderhoud maar ook doorontwikkeling. Snel aanpasbare software voor een steeds veranderende markt.
  • Medewerkerstevredenheid: de toegang tot de applicatie is nu universeel. Locatie en device onafhankelijk.

De impact van verouderde software verschilt per organisatie. Er zijn verschillende potentiële risico’s waarmee rekening gehouden moet worden; risico op falen, veranderkosten, verouderde technologie, gebrek aan digitale flexibiliteit. Het is belangrijk om een business case op te stellen waarin zowel het berekende rendement aan bod komt als ook een risicobeoordeling en investering voor vernieuwing. Het is van essentieel belang om kansen (rendement), risico’s en kosten voor vernieuwing in kaart te brengen voordat je aan een software vernieuwingstraject begint.

  • Hoe adviseren jullie de organisatorische invoering van data-migratie van oude naar het nieuwe systeem?

Na de ontwikkeling van de nieuwe software dient deze in gebruik genomen te worden. Het uitgangspunt is altijd dat de organisatie hiervan geen tot weinig hinder ondervindt. Een goede voorbereiding is cruciaal. Er bestaan verschillende manieren om deze migratie aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld geruime tijd schaduwdraaien. Dat wil zeggen dat de data-invoer in het oude én nieuwe systeem plaatsvindt. Bij calamiteiten kan je snel terug naar het oude systeem. Dit is niet ideaal, en niet onze aanpak.

De datamigratie is een belangrijke stap in het project en mag in geen geval een sluitpost zijn. Het is belangrijk om deze acties optimaal in het totale projectplan op te nemen. Bij software-vernieuwingstrajecten is het mogelijk om datamigratie anders uit te voeren. Wij proberen dubbele data-invoer te voorkomen. Door gebruik te maken van datamigratie-scripts kan data worden gemigreerd naar de nieuwe database. Op deze manier kan het nieuwe systeem worden getest en gevalideerd met actuele productiedata. Het script kopieert de data uit de productieomgeving naar de nieuwe omgeving. De oude systemen blijven ondertussen in gebruik zo lang als nodig is. Een dergelijke strategie vereenvoudigt de migratie enorm. Ook is het op deze manier mogelijk om te kiezen voor een gefaseerde invoering. De aanpak wordt besproken en is per klant is verschillend.

Meer vragen die handig kunnen zijn bij het selecteren van een juiste partner kan je terugvinden in de Public Library van iSourcing Hub. Je kunt eenvoudig (en kosteloos) een Custom Search doen om de vragen nader te bekijken.

Software vernieuwingstrajecten zijn vaak software ontwikkelingstrajecten met een bijzonder karakter. Het einddoel dient helder en rendement gedreven te zijn. We streven naar een minimale impact op het bedrijf en een zo efficiënt mogelijke tijdsbesteding. Ben jij nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? We brengen graag voor je in kaart waar jouw kansen en besparingsmogelijkheden liggen. Neem gerust contact op via +31 85 130 32 50 of allard@blueoceanfishing.com. Of bekijk de vragen die door Blue Ocean Fishing zijn toegevoegd aan de kennisbank. Ze zullen je helpen bij de selectie van een geschikte partner die je ondersteunt bij het vernieuwen van je software.

Deze Knowledge Partner Blog is verzorgd door Allard Janssen, Co-owner van Blue Ocean Fishing
Blue Ocean Fishing is iSourcing Hub Knowledge Partner op het thema Application Modernization / softwarevernieuwing. Knowledge Partners zijn op de hub aangesloten leveranciers en adviesbedrijven die vanuit hun expertise op een bepaald domein helpen met het opstellen en onderhouden van de Public Library vragen.

Lees meer

Nieuws

Nieuwe aanwinst voor iSourcing Hub!

Nieuws

Jesse Teeuwen aan de slag bij iSourcing Hub

Knowledge Partner Blog

Digitale marketing optimalisatie

Knowledge Partner Blog

Onderzoek naar inkooptrends 2024 en het belang van Early Supplier Involvement

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.