iSourcing Hub LIVE! #4 gemist? Bekijk de opname van dit event en vorige iSourcing Hub LIVE! events hier.

We doen het vanaf nu nét even anders

In 2014 dacht ik na over het idee om een soort B2B ‘datingsite’ te ontwikkelen om vraag en aanbod op het gebied van ICT te matchen. Eén ding wist ik daarbij zeker: het moest niet het zoveelste lijstje worden met honderden van het internet geplukte namen, logo’s en andere gemakkelijk te scrapen basale informatie. Het moest een kwalitatief hoogwaardig platform worden én onafhankelijk zijn. Dit is nog steeds onze basis en dat zullen we nooit verloochenen. Nu niet en ook niet in de toekomst. Toch doen we sommige dingen nét even anders dan voorheen.

Laatst bijgewerkt: 3 december 2020

Leestijd: 5 minuten

Blog door CEO/Founder Henk Pater

Een kwaliteit hoogwaardig matchingplatform moet niet enkel een lijstje genereren, maar ook interactieve processen faciliteren. Matches – potentiële partners – moeten op efficiënte en effectieve wijze kunnen aftasten of ze echt bij elkaar passen.

Dat vereist dat partijen aan zowel de vraag- als de aanbodzijde van het platform voldoende data invoeren om goed met elkaar te kunnen matchen. En als je dat real-time wilt kunnen doen, dan moet in elk geval een deel van die data bij één zijde van het platform al vooraf klaarstaan.

Het wordt nog uitdagender als je ook 100% onafhankelijkheid wilt borgen. Dan is het veel gehanteerde model waarbij IT-leveranciers die wel of meer betalen altijd boven aan staan (terwijl het overgrote deel van de overige IT-leveranciers niet eens weet dat zij op het platform worden vermeld) absoluut uit den boze.

Ook een verdienmodel met kick-backfees of commissies is ondenkbaar; daarover kan je nooit met iedere partij de zelfde afspraken maken en dan heb je al snel de schijn tegen.

Wat ik hierboven beschrijf heeft zich vertaald in een viertal principes.

1. Actief meedoen
De partijen aan de aanbodzijde van ons platform (IT-leveranciers en eventueel IT-consultants) moeten van tevoren vrij veel data invoeren om matches te kunnen krijgen. Daarom heeft het geen zin om IT-leveranciers te vermelden die niet actief meedoen.

2. Discreet zoekproces
De vraagzijde van het platform moet bij een zoekopdracht ook vrij veel data invullen. Daarom moeten klanten en (hun) externe adviseurs discreet kunnen zoeken; hun data nooit zomaar gedeeld en doorverkopen is al helemaal uit den boze.

3. Innovatieve interactie, desgewenst anoniem
De zoekende partij moet ook in staat zijn in een vroeg stadium met de gematchte aanbieders te communiceren. Daarom faciliteert ons systeem een interactief proces, waarbij de klant de markt anoniem kan benaderen. Ook leveranciers kunnen anoniem feedback geven.

4. Transparant verdienmodel
Het verdienmodel moet in het kader van onafhankelijkheid volledig transparant zijn en zodanig dat alle aanbiedende partijen gelijk behandeld worden. Individuele kortingen of andere ‘exclusieve’ afspraken zijn niet mogelijk. Om de kwaliteit te borgen, moeten beide kanten van het platform – zowel vraag- als aanbodzijde – betalen. Daarom werken we met abonnementen.

Deze manier waarop iSourcing Hub vraag en aanbod bij elkaar brengt, is voor zover ik weet uniek en vrijwel iedere nieuwe gebruiker bevestigt dit, vaak met enthousiasme en complimenten.

Maar… de meestgehoorde vragen en kritische kanttekeningen gaan vaak over onderwerpen die dicht tegen deze principes aanzitten. Men is namelijk anders gewend: andere insteken, scraping, leadgeneratie, dubieuze constructies en oneerlijke verdienmodellen – het lijkt voor velen de normaalste zaak van de wereld.

En men realiseert zich hierbij vaak niet dat het volgen van bovenstaande principes een enorme uitdaging is. Zo zorgt het hierboven beschreven eerste principe ervoor dat je niet in één klap een platform (of website met lijstje) met honderden of duizenden aanbieders kan bouwen. En precies dat punt begon steeds meer pijn te doen, sinds we ons platform hebben verbreed.

Waar we voorheen bij het (oude) Outsourcing Hub van 50 IT-dienstverleners in 2015 konden groeien naar zo’n 150 IT-dienstverleners aan het einde van 2018, is het voor iSourcing Hub met inmiddels bijna 200 thema’s noodzakelijk het aanbod veel harder te laten groeien.

Op veel thema’s is het landschap qua relevante spelers nog lang niet compleet. Maar hoe doe je dat, als er nog niet op ieder thema voldoende tractie is (ook qua vraag) en je IT-leveranciers actief wilt aansluiten?

Invite Provider feature

Een oplossing die al een tijdje staat én goed werkt, is de Invite Provider feature, waarmee klanten en adviseurs IT-leveranciers kunnen uitnodigen op ons platform. De uitgenodigde IT-leveranciers krijgen drie maanden de tijd om iSourcing Hub gratis te proberen. Dat werkt goed, maar wat als de relevante IT-leveranciers nog niet in kaart zijn gebracht, of wanneer het een nieuw thema betreft? Ook dat kunnen we oplossen.

Toch bleef het knagen, want  bovenstaande oplossingen kosten tijd. Bovendien bestaat het risico dat een gebruiker alsnog afhaakt, omdat de eerste indruk kan zijn dat iSourcing Hub niet bruikbaar is omdat een thema nog niet volledig gevuld is.

Maar het principe nu helemaal te laten varen en zomaar duizenden IT-leveranciers toe te voegen via de eerder genoemde scrapingtechnieken, dat vond ik te ver gaan. De kracht van iSourcing Hub is juist dat achter iedere aangesloten IT-leverancier een echte gebruiker zit. Een of meerdere echte mensen, professionals die we onboarden en die gegevens over hun IT-bedrijf invoeren en bijhouden. Zo zijn onze klanten ervan verzekerd dat hun vragen die ze stellen aan leveranciers ook echt bij actieve gebruikers landen.

De gulden middenweg: Researched Providers

Wat we daarom vanaf nu (een beetje) anders doen is een soort gulden middenweg. We breken niet met onze principes, maar toch zorgen we ervoor dat bij steeds meer thema’s ook relevante IT-aanbieders klaarstaan die nog niet als actieve gebruiker zijn aangesloten op ons platform. Deze hebben we al in kaart gebracht en we hebben hier vaak al wel contact mee gehad, maar hebben hun account nog niet geactiveerd.

Deze partijen kun je zelf uitnodigen om deel te nemen. Zoals altijd op iSourcing Hub: volledig transparant en – indien nodig – anoniem. Zo helpen jullie dus mee om het platform te laten groeien, zonder veel moeite.

Hoe het precies werkt, lees je in dit feature-artikel: Researched Providers: hoe iSourcing Hub het anders doet dan je gewend bent.

Of en hoe we deze ‘Researched Providers’ gaan tonen op onze website moeten we nog bepalen. Voor nu zul je eerst moeten inloggen op het platform om ze te kunnen zien. Nadat je een Custom Search hebt gestart, zie je de ‘Researched Providers’ op een apart tabblad.

Henk Pater, iSourcing Hub

Blog door Henk Pater, CEO / Founder van iSourcing Hub

Ben je getriggerd door mijn verhaal, wil je meebouwen aan iSourcing Hub of wil je met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact op via henk.pater@isourcinghub.nl of 085 – 773 16 00. Je kunt ook direct een afspraak inplannen.

Lees meer

Knowledge Partner Blog

Keuzehulp bij cloudstress – Hoe kom je tot een juiste migratiestrategie?

Vacatures

Vacature Sales Development Representative

Knowledge Partner Blog

Wat heeft Rechtmatigheidsverantwoording te maken met risicomanagement?

Blog van Henk Pater

Een blogje over software brokers enzo

© iSourcing Hub | Outsourcing Hub B.V.